Första deltafallet konstaterat i länet

På onsdagen bekräftades ett fall med deltavarianten av covid-19 i Kalmar län. Samtidigt finns ett ytterligare misstänkt fall som utreds.

Arsene Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare, understryker att pandemin inte är över. Oron gällande smittspridning och en eventuell fjärde våg rör just deltavarianten.

Arsene Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare, understryker att pandemin inte är över. Oron gällande smittspridning och en eventuell fjärde våg rör just deltavarianten.

Foto: Region Kalmar län/Stefan Hörberg, Rithuset

Kalmar län2021-06-23 11:22

Det berättar Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

– Det faller sig rätt naturligt att deltavarianten också skulle upptäckas i Kalmar län då både Blekinge och Kronoberg haft ett flertal fall den senaste tiden, säger biträdande smittskyddsläkare Arsene Nzobandora i pressmeddelandet.

Deltavarianten är den mutation av coronaviruset som först rapporterades från Indien.

Alfa rapporterades från Storbritannien och nu är vanligt förekommande i Sverige. Beta rapporterades från Sydafrika. Gamma från Brasilien. Enligt Folkhälsomyndigheten är delta mer smittsam än tidigare varianter. 

"Varianten tros ha en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter men analyser av dess egenskaper pågår fortfarande. Preliminära analyser visar att vaccinationsskyddet efter en dos är något lägre mot deltavarianten men två doser vaccin ger ett gott skydd", skrev de på sin hemsida den 10 juni.

I båda fallen pågår smittspårning för att begränsa smittspridningen.

– När vi nu står inför midsommarfirandet är det viktigt att hålla i minnet att pandemin inte är över. Följ de allmänna råden; stanna hemma vid symtom och testa dig, begränsa nya nära kontakter, umgås helst ute, håll avstånd till andra och undvik miljöer med trängsel, säger Arsene Nzobandora, som uppmanar alla som inte vaccinerat sig att boka tid och se till att man tar båda doserna.

– Vaccinet är det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom i covid-19.

Fram till i torsdags hade 64,1 procent av invånarna i Västerviks kommun fått första dosen, drygt 40 procent den andra också.

I Vimmerby är motsvarande siffror 56,1 procent respektive 34,5 procent.

I Hultsfred 56,3 respektive 38,2 procent.

undefined
Socialminister Lena Hallengren betonade i torsdags att just deltavarianten gör smittoläget i landet osäkert.

Smittspridningen pågår fortfarande i landet och den mer smittsamma deltavarianten av viruset gör läget mer osäkert, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff i torsdags.

– Det får inte bli så att man slarvar med restriktionerna. De måste följas till den dag de upphör. Det viktigaste av allt, stanna hemma vid sjukdomssymtom och glöm inte att testa dig. Smittspridningen är större inomhus så umgås utomhus, det gäller även dig som är vaccinerad, säger Lena Hallengren (S).

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson instämde.

– Vi kommer med all sannolikhet få nya utbrott av deltavarianten, men genom att följa restriktioner kan vi förhindra ytterligare samhällsspridning, säger Johan Carlson.

Spridningen av Deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, är orosmolnet just nu i landet. Nu har den konstaterats i Kalmar län också.
Spridningen av Deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, är orosmolnet just nu i landet. Nu har den konstaterats i Kalmar län också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!