Fortsatt meteorologisk höst på sina håll

Snön lyser med sin frånvaro och minusgraderna lika så. För tillfället är det så milt att det fortfarande är höst på sina håll i länet.

Årets vinter har lämnat mycket att önska för den skidsugne.

Årets vinter har lämnat mycket att önska för den skidsugne.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand/TT

Kalmar län2020-01-20 14:00

Vintern 2019/20 kommer inte att gå till historien som en särskilt skidvänlig vinter. Det är fortsatt milt i stora delar av Småland och på sina håll har inte ens vintern inträffat än.

– Här ser det ändå ut att vara fortsatt höst. Det är egentligen på sydländska höglandet, alltså ned mot Jönköpings län, som vintern har kommit så långt söderut, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

För att SMHI ska räkna temperaturen som just vintertemperatur måste kvicksilvret visa under noll grader fem dygn i sträck. Ingen av stationerna i Gladhammar, Målilla eller Oskarshamn har därför ännu fått vinter.

Kan det gå från höst direkt till vår?

– Ja, det kan det enligt den meteorologiska definitionen, det finns många definitioner på vad höst, vinter och vår är, men med vår årstidsdefinition kan det gå direkt från höst till vår. 

Det som krävs för att årstiden ska kallas vår är att dygnsmedeltemperaturen måste hålla sig över noll grader sju dygn i sträck. Dessutom måste dessa dygn inträffa efter den 15 februari.

Det är enligt SMHI ganska vanligt att detta inträffar i södra delarna av landet, främst längs kusten i Skåne.

– Sen var vintern 2007 väldigt mild på ett liknande sätt som vi har i år. Då hade vi flera stationer som gick direkt från höst till vår.

Väderleken framöver ser ut att följa ungefär samma visa som tidigare. Det blir mildväder med chans till någon enstaka minusgrad nattetid, framförallt i inlandet under natten till onsdag och torsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!