Giftig rök sprids från industribrand i länet

Det brinner i en industrilokal i stadsdelen Oxhagen i Kalmar. Giftig rök från någon typ av farligt ämne sprider sig över staden, enligt ett varningsmeddelande till allmänheten.

Röken sprids över centrala delar av staden.

Röken sprids över centrala delar av staden.

Foto: Foto: Helmuth Petersson / TT-Bild

Kalmar Län2018-04-23 19:00
De som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Larmet om branden kom in klockan 16.11 men mer än två timmar senare pågår fortfarande evakuering av närliggande hus.
– Det pågår en ganska omfattande evakuering av privatpersoner och över huvud taget all bebyggelse som kan tänkas vara träffat av den här farliga röken. Ett större köpcentrum har också evakuerats, säger Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson i region Syd vid 18.30-tiden.
Räddningstjänsten uppger att branden inte är under kontroll.
– Tyvärr är den här insatsen dynamisk, eftersom vinden kan vända, och branden är inte under kontroll så vi kan inte säga någon prognos, säger Rickard Lundqvist.
Enligt uppgifter från SOS Alarm är det en kemikaliebrand av frätande lut. Räddningsledaren uppmanar alla personer som befinner sig i området att bege sig därifrån omedelbart. Polisen har också spärrat av ett större område.
Polisen klassar situationen som en särskild händelse och har gått upp i stabsläge.
– Det innebär att vi har möjlighet att nyttja de resurserna som är behövliga polisärt. Vi skapar en stab för att skapa rätt lägesbild av händelsen, säger Rickard Lundqvist.
Omkring 30 poliser är på plats tillsammans med ett stort antal brandmän.
Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada.
Allmänheten varnas för den giftiga röken.
Allmänheten varnas för den giftiga röken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om