Gömde narkotika i prydnadsväxt: "Var av väldigt dålig kvalitet"

Dålig narkotika fick tingsrätten att sänka straffvärdet för innehav av 163 gram amfetamin och 97 gram MDMA.

En Hultsfredsbo döms för flera fall av narkotika- och dopingbrott som begicks i Västervik.

En Hultsfredsbo döms för flera fall av narkotika- och dopingbrott som begicks i Västervik.

Foto: Polisen

Kalmar län2024-06-06 20:00

En man i 30-årsåldern från Hultsfred döms för flera narkotikabrott som begicks under 2022. I februari blev han påkommen med att sälja narkotika till en man i 60-årsåldern från Vimmerby. Han hade vid samma tillfälle en större mängd narkotika och dopingpreparat i sin dåvarande bostad i Västervik.

undefined
Hultsfredsbon sålde narkotika till en Vimmerbybo. I en prydnadsväxt utanför dåvarande bostaden i Västervik gömdes cirka fyra gram amfetamin. Det är alltså den som syns i bild, i skuggan till vänster.

De båda har erkänt gärningen, men gällande straffvärdet för innehav av 163 gram amfetamin och 97 gram MDMA, så invänder den yngre mannen mot bedömningen av mängden.

"[Åtalad] har gjort gällande att både amfetamin och MDMA som påträffades hemma hos honom den 20 mars 2021 var av väldigt dålig kvalitet, det var extremt låg koncentration och mängden blir därför missvisande. Han har tillagt att han märkte det vid användning, andra personer som beställt amfetamin på samma ställe som han (Flugsvamp) hade samma erfarenhet och det syntes även att MDMA var grönt och utan kristaller."

Åklagaren å sin sida menar att det inte finns något krav på haltbestämning för narkotika. Tingsrätten håller dock inte med och anser att åklagaren borde påvisa halten av narkotika i fynden från tillslaget. Då åklagaren inte gjort det sänker tingsrätten straffvärdet för brottet.

Tingsrätten anser att sammantaget har brotten ett straffvärde på tio månader i fängelse. Men man tar hänsyn till mannens pågående behandling mot sitt narkotikamissbruk och dömer honom till skyddstillsyn och samhällstjänst i 220 timmar.

Den äldre mannen döms för ringa narkotikabrott. Rätten anser att straffet kan stanna vid böter och han döms till 140 dagsböter, sammantaget 21 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!