Sten Thunberg har tidigare köpt till en del skogsmark till fastigheten, men säger att han inte längre ser samma lönsamhet när det gäller skogen.
– Den ger för lite, däremot har köttpriserna gått upp samtidigt som mjölkpriserna dalat. Ett minskat antal mjölkkor ger färre kalvar som kan födas upp till slakt. Därför satsar jag på egen uppfödning av köttdjur.
Betesmarkerna är dock förhållandevis små på gården. Därför tänker sig Sten Thunberg att låna ut kor med kalv. Han letar alltså efter intresserade fodervärdar.
Sten Thunberg är sjätte generationen på Hökfors gård. Hans anfader Nils Johan Thunberg köpte gården 1829, men den har anor som är betydligt äldre än så.
– Gården finns med på en välbevarad karta från 1629.
Sten är uppväxt på Hökfors gård, men efter studier har han och familjen bott på andra orter tills Sten Thunberg och hans fru flyttade tillbaka till gården för några år sen.
Under sitt yrkesverksamma liv har Sten Thunberg bland annat varit vd för verkstadskoncernen Finnveden 1991-2002.
–1975 övertog jag gården och sedan 1987 har jag drivit jordbruket i egen regi.
Hökfors gård, som ligger utanför Kristdala mellan Västervik och Oskarshamn, består idag av 850 hektar, varav 700 hektar skog. När Sten Thunberg växte upp på gården var den 360 hektar stor.
– Jag är inte främmande för att köpa till mer mark, även om priserna i nuläget är alldeles för höga.
En ökad lönsamhet när det gäller svenskt nötkött är alltså en stor anledning till Thunbergs satsning. Ytterligare en anledning är landskapet runt Hökfors gård. Vackra ekmarker som vårdas allra bäst med betande djur.
Tidigare har här bedrivits mjölkproduktion. Dikor gick man över till runt 1985.
– Vi har drygt 90 kor nu, plus cirka 130 ungdjur. Besättningen ska utökas till cirka 130 dikor inom ett år.
Exklusivt kött
I en övergångsperiod har gården köpt in ungdjur av blandras, målet är en renrasig charolais-besättning. Charolais-korna betäcks med egna tjurar. Wagyudjuren däremot köps in från USA som embryon, som läggs in i charolais-korna.
– Än så länge har vi tre wagyu-ungdjur, som föddes i april 2016. Vi har lagt in embryon i ytterligare tolv kor, som ska kalva till våren.
Att köpa in embryon av de exklusiva wagyu-djuren är än så länge på utvecklingsstadiet. Längre fram hoppas Sten Thunberg att det ska bli ekonomi även i den uppfödningen.
– Wagyu växer långsammare än charolais, men köttet har fantastiska egenskaper och sägs vara nyttigare än annat nötkött. Det är också mycket exklusivt, och kostar därefter. Såväl i inköp som ut till kund.
Den växande djurbesättningen har även lett till investeringar när det gäller ekonomibyggnaderna. Förutom att den äldre ladugården byggts om har man också byggt en helt ny ladugård på 2400 kvadratmeter. Ett ljust och luftigt stall där en foderrobot sköter utfodringen med olika sorters givor beroende på om det är kor eller ungdjur som utfodras.
– Stallet blev till största delen klart i november 2016, men är fortfarande under inkörning. Här finns plats för 130 dikor med kalvar och 100 ungdjur. I den äldre ladugården ryms nästan 100 ungdjur.
Kostnaden för det nya stallet ligger på cirka tio miljoner kronor.
Priset på livdjur har ökat kraftigt, enligt Thunberg, men håller sig köttpriset så räknar han med att det bör täcka kostnaderna för foder och arbete.
– Ett färdigt fint slaktdjur betingar ett värde på cirka 16 000 kr. Men det är betydligt högre priser på wagyu.
Längre fram finns det möjlighet att bygga ut. Det finns dock faktorer som hämmar utvecklingsmöjligheterna, bland annat tillgången på foder och bete. Därför söker Hökfors gård nu ett samarbete med fodervärdar.
–Min tanke är att djuren ska beta på andra gårdar, för att sedan komma tillbaka och kalva här, säger Sten Thunberg.