”Handlar om 12-16 operationer”

Västerviks sjukhus kommer att få andra canceroperationer till sig från Kalmar, när arbetsfördelningen förändras vid länets sjukhus. Västerviks sjukhus kommer i slutändan få fler operationer än idag. Att två läkare säger upp sig på Västerviks sjukhus, kan hon inte kommentera men beklagar att så har blivit fallet.

Lena Segerberg anser det vara bekymmersamt att två liberala läkare vill oroa Västerviks befolkning. Foto: Ellinor Harrysson

Lena Segerberg anser det vara bekymmersamt att två liberala läkare vill oroa Västerviks befolkning. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Kalmar Län2016-06-02 10:00

Landstingsråd Lena Segerberg anser att det är bekymmersamt att två liberala läkare går ut och oroar Västerviks befolkning på det sätt som man gör.

– De saknar patientperspektivet. Den här frågan handlar i grunden om att höja kvaliteten och öka möjligheterna för enskilda människor att överleva svåra cancersjukdomar. Självklart kommer nivåstruktureringen, eller arbetsfördelningen att påverka Västerviks sjukhus men inte till den milda grad som Åke Aldman och Göran Nilsson påstår.

Enligt Lena Segerberg handlar det om 12-16 operationer om året som flyttas till Kalmar sjukhus.

– Västerviks sjukhus kommer att få andra operationer till sig när arbetsfördelningen ändras.Totalt sett kommer Västerviks sjukhus att behandla fler patienter jämfört med förra året enligt förslaget.

Vilka operationer är det?

– Det gäller coloncancer, en vanlig mag-och tarmcancer. Samtidigt föreslås Västerviks sjukhus att utvecklas till ett länscentrum för stenverksamhet samt öppen prostatacancer-operationer.

Patientsäkerhet

Lena anser att det är viktigare att diskutera en helhetssyn än att driva frågor lokalpolitiskt.

– Både Åke och Göran är landstingspolitiker och de borde se till helheten först istället för lokalpolitiken.

Hon menar också att patientsäkerheten går i första rummet för henne.

Är det patientsäkerhet när två läkare väljer att säga upp sig?

– Läkare kan självklart säga upp sig. Men enskilda läkares uppsägningar kommenterar jag inte, även om det är beklagligt.

Hur ser kompetensen ut på sjukhuset framöver?

– Kompetensen kommer ändå att finnas kvar på Västerviks sjukhus även i fortsättningen. Akutuppdraget ligger fast. Skulle någon patient akut behöva operera sin njurcancer eller ändtarmscancer ska det alltså kunna göras på Västerviks sjukhus även i framtiden.

Lena berättar att landstingsstyrelsen har fattat fyra beslut om arbetsfördelningen.

– Det är jämn arbetsfördelning över länet, akutuppdraget finns kvar på alla sjukhus, kompetensen ska finnas kvar och att regelbundna rapporter om hur arbetet går kommer att göras och utvärderas om några år.

Lena vill också tillägga att både regionala och nationella patientgrupper har deltagit i framtagandet av nivåstruktureringen.

- Enligt Vårdbarometern tycker 89 procent av länsborna att det är bra att vissa operationer koncentreras till enstaka sjukhus för att förbättra kvaliteten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om