Ett VO-college är ett samarbete mellan olika aktörer: kommuner, landsting, utbildningsföretag och gymnasieskolor, fackföreningar och Regionförbundet. Tanken är att locka fler personer till att utbilda sig inom de yrkena. Yrken som i dag har en stämpel av att vara lågavlönade och tungarbetade.
När vår tidning ställde frågan om det var ett lågavlönat och tungt arbete hade varken fackföreningen eller Joakim Nyman, ordförande i den lokala styrgruppen för VO-college, den bilden.
Joakim menar att det finns teknik och hjälpmedel samt att yrkeskåren får ofta uppskattningar i vardagen. Eva Myrén från kommunal, menar att lönen inte alls är så låg som många tror.
”Här trivs ingen på jobbet”
En manlig undersköterska kontaktade vår tidning i torsdags. Han jobbar på ett kommunalt äldreboende.
– Här trivs ingen på jobbet. Visst har vi hjälpmedel, men det är tungarbetat ändå. Jag tycker att det är konstigt att man målar upp detta som ett framtidsyrke när kommunerna har svårt att rekrytera vikarier.
En annan undersköterska som kontaktat vår tidning, berättar om hur ett äldreboende blandar ihop dementa personer med vanliga äldre.
– Det blir oroligt i gruppen och det förekommer hot och våld. Ibland får vi tillkalla polis.
Ytterligare en undersköterska har hört av sig och vill berätta om sin lön.
– Jag har 20 600 kronor i heltidslön, men jag jobbar bara 75 procent och får ut 16 500 kronor innan skatt. Hur kan facket säga att det är bra lön inom det här yrket. Herre gud, i vilket värld lever facket i?
Individuella löner
Eva Myrén som jobbar inom kommunal säger att det alltid finns en anledning till att en person har så lite i lön.
– Det kan vara så att personen har varit föräldraledig, sjukskriven väldigt mycket eller har andra bekymmer på arbetsplatsen. För att få en bra löneutveckling måste man bjuda till när vi har individuell lönesättning.
Hon vill inte uttala sig i det enskilda fallen men menar att alla arbetstagare måste se till att själva vara en tillgång på arbetsplatsen.
Glömmer bort personalen
Liberalen Pierre Edström är kritisk till att hur framför allt landstinget tar hand om sin personal och att det inte framgår i satsningen i ett VO-college hur arbetsvillkoren ser ut.
– Det är vackra ord på ett papper men skrapar man på det är det inte mycket bakom. Man kan undra hur välförankrat detta är hos de som redan jobbar inom vården. Vi liberaler har länge ställt krav på att vårdyrkena måste få högre status och bättre lön.