Det visar en ny rapport från Riksbanken, som pekar ut hushållens höga och ökande skuldsättning som den största risken för svensk ekonomi.
I Vimmerby har medelskuldkvoten stigit med sex procent, i Hultsfred med 17 procent och i Västervik 18 procent, enligt uppgifter från nyhetsbyrån Sirén.
Mest ökar skulderna i Kalmar, medan det skett en minskning i Högsby kommun.
– De svenska hushållens skulder fortsätter att stiga mer än inkomsterna och andelen hushåll med höga skulder ökar. Vi ser att ökningen gäller för alla inkomst- och åldersgrupper, säger Peter van Santen, ekonom på avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken och en av rapportförfattarna, till Nyhetsbyrån Siren.
Riksbanken använder skuldkvot för att mäta hushållens skuldsättning. Den beräknas som hushållets sammanlagda skuld dividerad med hushållets nettoinkomst. Bolån, kreditkortslån och konsumtionskrediter räknas in, men inte studielån. Den genomsnittliga skuldkvoten för riket låg på 338 procent i september 2017. På kommunnivå finns stora skillnader. Danderyd har den högsta medelskuldkvoten på 539 procent, vilket kan jämföras med landets lägsta medelskuldkvot på 156 procent i Olofström.
– Skuldsättningen är ojämnt fördelad geografiskt. Storstadsregionerna sticker ut och har betydligt högre skuldkvoter än andra delar av landet, säger Peter van Santen.