Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Inkomstklyftorna fortsätter att öka i alla kommuner i Kalmar län. Både Hultsfred och Vimmerby hör till de kommuner där skillnaden mellan de lägsta och de högsta inkomsterna ökat mest mellan 2011 och 2016.

Foto:

Kalmar Län2018-02-09 08:15
Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som sammanställts av nyhetsbyrån Sirén.
Ginikoefficienten, som är ett mått på ekonomisk jämlikhet, har ökat i de flesta kommuner mellan 2011 och 2016. För hela riket har den nu stigit till 0,32. Det är en utveckling som pågått sedan 1980-talet, då värdet låg på strax under 0,2, enligt Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet.
– Sverige hade världens lägsta inkomstskillnader runt 1980. Sedan har inkomstklyftorna successivt ökat, säger Tapio Saolonen till Nyhetsbyrån Siren.
I Kalmar län har klyftorna ökat mest i Mönsterås, Hultsfred, Torsås och Vimmerby och minst i Oskarshamns kommun mellan 2011 och 2016.
De högsta klyftorna finns fortfarande i Borgholm, Högsby och Torsås.
Norsjö har den minsta inkomstspridningen i landet med en ginikoefficient på 0,23. De största inkomstklyftorna finns i Danderyd, där värdet ligger på 0,56.
– Det är en väldigt stor variation och bekräftar den bild som vi har haft sedan tidigare. De stora skillnaderna finns i storstädernas välmående kranskommuner i princip. De lägsta inkomstskillnaderna återfinns på landsbygd och i glesbygd, vilket framför allt beror på att de saknar höginkomsttagare, säger Tapio Salonen.
Enligt honom finns den stora klyftan framför allt mellan väletablerade personer med fasta och trygga jobb, som har fått ta del av löneökningar, och personer som inte är etablerade och till stor del försörjs på offentliga system.




Fakta
Ginikoefficienten visar inkomstspridningen i ett land eller en kommun och kan räknas ut på olika sätt. I statistiken från SCB används ginikoefficienten för disponibel inkomst per konsumtionsenhet. När alla i ett samhälle har samma inkomst, och det råder total jämlikhet, är värdet 0. Ligger värdet på 1 innebär det maximal ekonomisk ojämlikhet.
FAKTA: Så räknas inkomstklyftorna fram
Ginikoefficienten visar inkomstspridningen i ett land eller en kommun och kan räknas ut på olika sätt.
I statistiken från SCB används ginikoefficienten för disponibel inkomst per konsumtionsenhet. När alla i ett samhälle har samma inkomst, och det råder total jämlikhet, är värdet 0. Ligger värdet på 1 innebär det maximal ekonomisk ojämlikhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om