”Jag kan förstå missnöjet”

Det senaste halvåret har 74 procent av poliserna i region Syd funderat på att byta jobb. Var femte polis letar aktivt efter något annat. Den främsta orsaken är lönen. – Jag kan förstå att många känner ett missnöje och det tycker jag är väldigt oroväckande och beklagligt, säger Gabriella Bodger, gruppchef i Vimmerby och Hultsfred.

Gruppchef Gabriella Bodger tycker att polisyrket är ett drömjobb. Men hon förstår också att många inom kåren känner ett missnöje. En undersökning på uppdrag av Polisförbundet visar att tre av fyra funderat på att byta jobb.

Gruppchef Gabriella Bodger tycker att polisyrket är ett drömjobb. Men hon förstår också att många inom kåren känner ett missnöje. En undersökning på uppdrag av Polisförbundet visar att tre av fyra funderat på att byta jobb.

Foto: Jimmy Karlsson

Kalmar Län2016-06-08 06:00

Missnöjet med polisjobbet är utbrett – det visar den undersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet och som 775 medlemmar i region Syd – Blekinge, Kalmar län, Kronoberg och Skåne svarat på.

Det senaste året har tre av fyra poliser i södra Sverige övervägt att lämna sitt yrke.

Var femte polis letar dessutom aktivt efter ett nytt jobb.

– Polisen måste få möjlighet att utvecklas som poliser, när arbetsbelastningen ökar samtidigt som löneutvecklingen bromsat, ser många ingen annan möjlighet än att lämna polisyrket och polisbristen blir nu alltmer uppenbar, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, i ett pressmeddelande.

Bättre lön

Den främsta orsaken till att lämna är den dåliga lönen. Poliser under 40 år och småbarnsföräldrar som tjänar under 27 000 kronor i månaden är mest missnöjda.

Men hälften av poliserna i undersökningen svarar att otydligt ledarskap och beslutsvägar är andra skäl till att man vill sluta som polis.

Gabriella Bodger vill inte räkna sig till den missnöjda majoriteten. Hon säger att hon fortfarande är glad och stolt över att vara polis.

– Sedan kan jag förstå att många känner ett missnöje och det tycker jag är väldigt oroväckande och beklagligt. Vi har många duktiga poliser med erfarenhet som vi måste behålla. En stor del av missnöjet tror jag består i hur polisers arbete värderas. Jag hoppas att vi på sikt kan få till en bättre löneutveckling för det jobb som görs. Men det är också ett politiskt ansvar, vad får polisen kosta?

Att bli polis har varit Gabriella Bodgers dröm sedan hon var barn.

– Jag tyckte att det verkade vara ett spännande och omväxlande yrke och det tycker jag fortfarande. Att få träffa och hjälpa människor i det mest extrema situationer ger mig personligen otroligt mycket.
Vill förändra

Hösten 2006 började hon polisutbildningen i Umeå. Sedan våren 2008 har hon varit placerad inom IGV (Ingripande verksamheten) i Oskarshamn, Västervik och i Vimmerby/Hultsfred och har också periodvis arbetat med utredningar. Utöver grundplaceringen har hon en tillikauppgift som förhandlare i krissituationer.

Nu är hon gruppchef för brottsförebyggande och ingripande verksamheten i Vimmerby och Hultsfred.

– Jag sökte gruppchefsjobbet för att jag vill vara med och förändra och påverka. Jag tänker göra vad jag kan för att min personal ska känna sig uppskattade och veta om att de gör ett bra jobb. Det är även viktigt att de känner sig delaktiga i beslut som vi har möjlighet att fatta tillsammans.

Omorganisationen

Hon tror att missnöjet också består i att många poliser tycker att omorganisationen har varit, och fortfarande är, väldigt tuff.

– Det finns mycket som inte riktigt är på plats ännu internt i vår organisation, men det är viktigt att komma ihåg att när det händer något så gör alla sitt jobb och de gör det bra. Vi finns där för allmänheten.

Fler poliser

Kommunalråden i Kalmar län har i ett gemensamt mejl uttryckt sin oro över att den nya organisationen inte gett de resultat man hoppats på och att ingen av de drygt 100 nyrekryterade poliserna i Sydsverige hamnat i Kalmar län.

Anders Pleijel, chef för lokalpolisområde Västervik, tillbakavisar kritiken om att polisen i Kalmar län skulle vara underbemannade.

– Målet med den nya organisationen är att arbeta närmare medborgarna och erbjuda en god service. Det tror jag att vi kommer lyckas med, säger han till vår tidning.

Gabriella Bodger tycker inte heller att man kan tala om att polisen är underbemannad i norra Kalmar län.

– Vi är inte underbemannade, men däremot ser vi fram emot att bli fler så vi kan få ut våra områdespoliser som ingår i den nya verksamheten. Vi behöver bli fler poliser, inte bara i de mest utsatta områdena utan över hela Sverige för att vi ska kunna jobba förebyggande för att undvika fler utsatta områden. Det är något som våra politiker också tycker är viktigt att sträva efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om