"Jag missar hela bockjakten"

Invånarna i Kalmar län får, så att säga, vila på hanen. I polisdistrikt Region syd är nämligen väntetiderna för vapenlicenser längst i landet.

Foto: Scanpix

Kalmar Län2016-05-19 06:05

30 dagar. Så lyder riktlinjen vid ansökan om vapenlicens. Därefter ska ditt ärende ha behandlats.
Men sanningen i Kalmar län, och polisens Region syd, är en annan: snittväntetiden ligger på fyra månader.

– Det är orättvist att alla andra ska vänta så kort tid och vi så lång tid. Det är för jävligt, säger Yazan Alyoussef, jägare från Nybro, till Sveriges Radio P4 Kalmar.

Yazan sålde nyligen ett gevär till en person i norra Sverige. I samma veva skaffade Yazan också en ny bössa. Nu har fyra veckor passerat sedan affären; mannen i norra Sverige har fått sin licens, men för Yazan i Nybro lär det dröja…

– Nu ska jag vänta i 17 veckor till, det är jättetråkigt. Jag lägger 14 000 kronor på att få jaga och så missar jag hela bockjakten för att jag inte har något vapen.

Enligt Michaela Eileby, ansvarig för handläggningen av vapenärenden hos polisen, beror de segdragna väntetiderna på sammanslagningen av polisdistrikten Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne.

– Det är på grund av att Skåne inte hade tillsatt sina tjänster. När vi slogs ihop med Skåne och Blekinge hade vi åtta veckors väntetid medan Skåne hade 20, säger hon till radion.

SR P4 Kalmar: Du menar alltså att det är Skånes fel?

– I princip är det Skånes fel, ja.

Sju nya tjänster, plus en balansgrupp på åtta personer, ska nu rekryteras – i ett försök att få ner de långa väntetiderna.

– Målet är att minska väntetiden till åtta veckor fram till hösten. Jag ser äntligen ett ljus i tunneln, säger Michaela Eileby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om