Kalmar län bäst i landet på hjärträddning

Kalmar län är bäst i landet på rädda människor som fått hjärtstopp. Överlevnadsstatistiken är drygt 25 procent i länet, medan riksgenomsnittet ligger på 12 procent.

Räddningstjänsten och ambulansen samarbetar vid hjärtlarm. Melker Engström, ambulanschef och Peter Helge, verksamhetsansvarig för räddningstjänsten. Foto: Ellinor Harrysson

Räddningstjänsten och ambulansen samarbetar vid hjärtlarm. Melker Engström, ambulanschef och Peter Helge, verksamhetsansvarig för räddningstjänsten. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Kalmar Län2017-01-17 12:45

När en person fått ett hjärtstopp är tiden det som är avgörande. I Kalmar län är ambulansen och räddningstjänsten bra på att hjälpa dem som har drabbats.

- Vi är bäst i landet, säger Melker Engström, ambulanschef i Västervik.

En av anledningarna är att all personal tränas två gånger per år i avancerad hjärt-lungräddning.

- Det innebär att vi kan ge patienten allt från tryck och blås, till att ge läkemedel som triggar igång hjärtat samt ta och kontrollera EKG.

Vid 80 procent av alla hjärtstopp rör det sig om en propp i hjärtat. För att öka chansen till överlevnad, kör ambulanspersonalen en sådan patient direkt till sjukhuset i Kalmar, där läkare och sjuksköterskor är redo att ta bort proppen i hjärtat.

- Det kallas för ballongsprängning. Oftast går läkaren in via en artär i handleden med en tunn tråd fram till kranskärlen och utvidgar kärlet så att blodet kan passera fritt igen.

Varje år åker räddningstjänsten i Kalmar län på mellan 80-100 hjärtstopp. Omkring 25 procent av de personer räddas till livet. I Västerviks kommun rycker ambulans och räddningstjänst ut på cirka 40 hjärtstopp per år och ungefär 25 procent av dessa räddas.

- Vi räddar många till livet efter ett hjärtstopp. Men det är viktigt att man vet vad man gör och att man gör rätt. Vi i Kalmar län är duktiga på att göra hjärt-lungräddning.

Tiden och avståndet är det avgörande för att ett hjärtstopp ska få en lycklig utgång. Det är inte medräknat i statistiken i överlevnadsprocenten.

- Vår kommuns storlek med stor landsbygd är en utmaning.

Genom att trycka på bröstet och göra konstgjord andning kan man hålla liv i en person i minst 25 minuter som har ett kammarflimmer, som är lika med att hjärtat inte orkar pumpa runt blod till övriga kroppen. Under tiden kan man reta igång hjärtat med läkemedel.

Det viktiga är att hjärnan inte får syrebrist under upplivningsförsöken.

- Gör man rätt minimeras hjärnskadorna och patienten får ett så bra liv som möjligt efter hjärtstoppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om