KATASTROFEN I SJÖN: Länsstyrelsen trotsar vattendomen

Mot bakgrund av den nya information som Regleringsföretaget lämnat till länsstyrelsen har myndigheten fattat beslut angående avrinningen ur sjön Yxern. Beslutet innebär att länsstyrelsen förbjuder Regleringsföretaget att öppna luckorna fullt vid nivån +90,05 som det står i vattendomen.

Foto: Västerviks kommun

Kalmar Län2016-09-02 08:32

Länsstyrelsen förelägger också Regleringsföretaget att ta fram underlag för att beskriva konsekvenserna av att följa domen och öppna luckorna, undersöka om tröskelnivån är felaktigt angiven, samt kontrollera om dammanläggningen är uppförd enligt domen.

- Jag känner mig mycket nöjd med det föreläggande som vi nu har fått av länsstyrelsen. Det ligger helt i linje med de åtgärder vi anser är nödvändiga och som vi har begärt. Konsekvensen för sjön nu när tappningen kan minskas är förhoppningsvis att den börjar återhämta sig, säger Ola Palmquist, ordförande i Yxerns Regleringsföretag.

Ett länsstyrelsens pressmeddelande står följande att läsa:

"Länsstyrelsens roll som tillsynsmyndighet är att ge råd och dåd till verksamhetsutövarna, samt se till att miljöbalken, domar och beslut m.m. som fattats utifrån miljöbalken följs. Yxern är Kalmar läns största sjö och vattennivån regleras utifrån de vattenhushållningsbestämmelser som finns i en dom från 1938. Länsstyrelsen har inte möjlighet att ändra på vattendomar, eller på villkor i vattendomar. Det kan endast Mark- och miljödomstolen göra. Men om det är brådskande och nödvändigt för att undvika att ohälsa eller allvarlig skada på miljön uppkommer kan tillsynsmyndigheten begränsa en vattendom.

Länsstyrelsen har tidigare bedömt att det inte var möjligt att begränsa den mängd vatten som domen fastställt ska rinna ut ur Yxern vid olika vattennivåer. Denna bedömning kvarstår. Nya analyser från Regleringsföretaget har indikerat att om man följer bestämmelsen om att öppna dammluckorna helt så kommer stora mängder vatten att rinna ut ur Yxern vilket medför att vattennivån i sjön sjunker drastiskt. Vidare skulle dammens fysiska konstruktion och bestämmelsen om helt öppna luckor medföra att sjöns vattennivå har svårt att återhämta sig. Detta scenario, med risk för översvämningar nedströms och en sjö som kanske inte kan återhämta sig, gör att Länsstyrelsen bedömer att vi nu kan använda möjligheten att begränsa del av vattendomen och förbjuda att öppna dammluckorna helt. Beslutet gäller så länge som länsstyrelsen bedömer att det är brådskande."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om