KD vill se krafttag mot könsstympning

I en ny motion till landstinget i Kalmar län vill Gudrun Brunegård och landstingsgruppen öka på medvetenheten kring den könsstympning som kvinnor utsätts för världens över.

Foto: Scanpix

Kalmar Län2016-06-13 08:27

Man vill också utarbeta en handlingsplan för att förebygga och förhindra könsstympning hos kvinnor, samt för att utveckla vård och omhändertagande av kvinnor som utsatt för könsstympning.

– Könsstympade flickor och kvinnor behöver särskild varsamhet när de söker vård. Hos många är ämnet tabubelagt, vilket gör det svårt för flickor att berätta om vilket lidande de går igenom varje dag, skriver KD:s landstingsgrupp i motionen.

Av en rapport från Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet 2011, framgår dock att kunskapsbristerna inom skola, socialtjänst och sjukvård är stora när det gäller könsstympning.

Flera studier visar också på en brist på kunskap i ämnet bland hälso- och sjukvårdspersonal.

– Alla har rätt till en sexuell och reproduktiv hälsa. För att förebygga könsstympning och hjälpa de kvinnor som har utsatts för detta övergrepp är det viktigt att landstinget snarast utarbetar en handlingsplan för att stödja personalen i deras viktiga arbete att hjälpa dessa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om