Några av reglerna som gäller är: kortärmad klädsel, uppsatt hår, inga klockor eller ringar, inget nagellack eller lösnaglar.
– Det är lätt att följa dessa regler, det är konstigt att de inte följs bättre, säger Per-Åke Jarnheimer, överläkare inom vårdhygien.
Klädreglerna finns för att hygienen ska vara bra och för att inte sprida infektionssjukdomar. Långt hår ska vara uppsatt och även de med långt skägg måste sätta upp det. Att ha kortärmat på sig är för att man ska kunna sprita sig ordentligt.
– Det finns ingen rationell förklaring till att det inte följs, säger Per-Åke Jarnheimer.
Han fortsätter med att peka på skillnaderna mellan de olika enheterna. Det är upp till den enskilde personen att följa reglerna men då det inte förekommer menar han att verksamhetschefen måste ta sitt ansvar.
– Det handlar om dålig ledarskapsförmåga och det är upp till varje verksamhetschef att se till ens medarbetare följer reglerna, säger Per-Åke Jarnheimer.
Mätningarna sker på olika sätt på olika platser. Till exempel så sker mätningarna oftare i Kalmar län än den nationella mätningen som är en gång per år. Det är en person i personalen som får i uppdrag att under en dag observera sina kollegor utan att berätta för någon vilken dag mätningen sker. Vem personen är kan variera men det vanligaste är att den som är hygienombud utför mätningen, enligt Per-Åke Jarnheimer.