Från mars bedrivs nu gymnasie- och vuxenutbildning på distans. Detta har gjort att behovet av att resa blivit allt mindre. Antalet resor har på grund av coronapandemin näst intill halverats. Man tror också att minskningen av resor beror på uppmaningen till riskgrupper att i så stor mån som möjligt hålla sig hemma.
Har regionen anpassat den regionala trafiken på något sätt med anledning av corona?
– Ja, till viss del har vi gjort det, vi har tagit bort förstärkningsrutiner, det vill säga turer som vi kör parallellt med vanliga turer. Nu när inte gymnasieeleverna går i skolan längre behövs inte det, säger Katarina Seijsing, trafik- och planeringschef på Kalmar länstrafik.
Hon berättar också att de inte har behövt ställa in någon ordinarie trafik på grund av halveringen av bussresenärer.
– Vi har inte samma problem som i Stockholm där fler behöver åka samma tur, säger hon.
De är dock observanta på läget när de får in rapporter från förarna, berättar Seijsing.
– Om det är trångt på en buss så har föraren sagt till trafikledningen. Då skyltar han att den är fullsatt, detta främst i Kalmar stadstrafik, säger hon.
Har chaufförerna något skydd mot smitta?
– I de flesta av bussarna har man avskilt de första sätena för att skydda förarna men det finns inga rekommendationer än så länge.
Frågan är uppe nu och ett beslut kommer i dagarna från Arbetsmiljöverket om man ska stänga framdörren. Plexiglas vid förarplatsen tittar man också på, säger Katarina Seijsing.