Krafttag mot illegal cigarrettförsäljning

En statlig utredning vill nu att man ska införa hårdare regler för att få sälja cigarretter. I Västervik har man tagit del av förslaget och tycker att det är bra. I framtiden kan det bli lagar liknande dem som gäller för alkohol för att få sälja cigarretter.

Foto: TT

Kalmar Län2016-08-09 14:15

Flera av landets kommuner vill nu att det ska krävas tillstånd för att sälja cigarretter. Man menar att det behövs hårdare tag för att komma tillrätta med din illegala cigarettförsäljningen.

Staten har tidigare i år gjort en offentlig utredning där man frågat Sveriges kommuner om de vill införa tillstånd för att sälja cigarretter och en majoritet har svarat ja.

Bra förslag

I Västerviks kommun har man tagit del av utredningen och tycker att det överlag är bra förslag.

– Vi har skickat in vårt remissvar och har inga invändningar mot förslaget säger Anna Heidesjö som är livsmedelsinspektör i Västervik.

I dagens läge anmäler man att man säljer cigarretter, men man genomgår ingen direkt prövning för att sälja cigarretter. Kommunen genomför regelbundet kontroller av dem som anmält att de säljer tobak.

 – Man kollar bland annat  att de har kunskap om de regler som gäller för åldersgränser i Sverige och att cigarretterna är rätt märkta och har korrekta förpackningar berättar Anna Heidesjö.

Organiserat

Runt tio procent av cigarretterna som säljs i Sverige är illegala. Förra året beslagtog tullverket 25,5 miljoner cigarretter som var på väg att smugglas i landet. Många illegala cigarretter kommer med färjor från Polen eller från de baltiska staterna. Cigarretterna kommer ofta från Vitryssland och Kina och kan säljas billigt men med god förtjänst. Ofta går vinsten till kriminella organisationer istället för till skatteintäkter.

– Det är ofta väldigt organiserat. Mer organiserat än med alkohol. Det är väldigt lönsamt att smuggla in cigaretter och mycket av förtjänsterna går till att finansiera annan typ av brottslighet som vapeninköp eller narkotika, säger Sune Rydén, nationell specialist på alkohol och tobak vid Tullverket i en intervju i Sveriges radio P1.

– Om förslaget går igenom kan det bli en slags prövning, likt den som gäller för alkohol. Man kontrollerar att man är lämplig att sälja cigarretter och annan tobak  tror livsmedelsinspektör Anna Heidesjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om