– I det läge vi befinner oss nu, när kommunen växer, borde man även från majoritetens sida förstå att vara aktsam om de resurser och de möjligheter som finns i kommunen. Vi är i en annan situation än vi varit tidigare.
Motiverar sitt nej
Så motiverar oppositionsrådet Rosie Folkesson sitt nej till att kultur- och fritidschefen Peter Adolfssons tjänst ska delas med Högsby.
– Vi beklagar djupt att man inte från majoritetens sida ser, hur mycket mer det går att utveckla vår kommun, inte genom att ta bort tid utan genom att inspirera kultur- och fritidschefen till nya idéer och nya initiativ, säger Rosie Folkesson, som får medhåll av partikollegan Tomas Söreling.
Högsbys initiativ
Det här är en fråga som ventilerats under ett par år. Ursprungligen kommer initiativet från Högsby, där båda blocken är positiva.
– Vi har ju redan i dag en gemensam bibliotekschef, säger kommunalrådet Lars Rosander. Och som vi i majoriteten ser det finns det många vinster i att samverka ännu bredare inom kultur och fritid. Hagadal är bara ett exempel då Högsby saknar egen simhall. Det finns även pengar att spara på det administrativa.
Även chefen Peter Adolfsson är positiv till att tjänstgöra i två kommuner, 70 procent i Hultsfred, 30 i Högsby.
– Jag tror på all slags samverkan, säger Peter som tror att vi kommer få se effekter som gynnar båda kommunerna genom att Hultsfred och Högsby hjälps åt att bygga upp kulturen och fritidsdelen.
Ingen besparing
Lars Rosander understryker noga att det inte rör sig om en besparing, utan de pengar som frigörs kommer att läggas ut på annan befintlig personal.
– Kultur- och fritidschefen är en tillväxtmotor som med rätt ledning kan få kommunen att blomma, säger Rosie Folkesson. Som vi ser det finns det en uppsjö av utmaningar och samhällsviktiga uppdrag som Peter Adolfsson kan utveckla. Vi anser inte att det räcker med annat än en heltid för detta ändamål.
Hon ger några exempel:
– Tänk er att vi skulle ha viljan att Hultsfreds kommun blir en enormt spännande kulturell mötesplats, säger Folkesson och ger några exempel. Vi kan använda Adolfsson för att planera för att skapa bättre integration, få ut samhällsinformation, öka språkkunskapen genom bland annat teater, musikaler och aktiviteter av många slag. Inte att förglömma, vår önskan om att få till stånd en kulturskola värd namnet.
Så här långt har arbetsutskottet sagt ja, nästa anhalt, som förmodligen blir den sista, är kommunstyrelsen.