Länet delas oavsett region-val

Kommunerna i Kalmar län kommer att tillhöra olika regioner när regionindelningen blir klar.
Det oavsett vilken riktning landstinget väljer att länet ska söka sig.

Kalmar Län2011-09-15 06:17

Det tror både kommunalrådet i Vimmerby, Micael Glennfalk, och Harald Hjalmarsson i Västervik, som också är ordförande i regionförbundet.
- Det är sannolikt. Så skedde i Västra Götaland, och jag ser ingen dramatik i att det sker också i Kalmar län, säger Harald Hjalmarsson.

Sydsvensksregion
På tisdagen träffade länets regiongrupp sina motsvarigheter i Skåne, Blekinge och Kronoberg. Det mynnade ut i en överenskommelse om att de fyra länen ska ta fram en gemensam avsiktsförklaring om en Sydsvensk region.
Men det är för den skull ingen huvudlinje för Kalmar län.
- Det är olyckligt om det tolkas så. Det är en avsiktsförklaring som ska bli underlag för ett alternativ inför landstingets beslut i regionfrågan. Jag hoppas att det finns minst ett alternativ till när det är dags att ta ställning, säger Harald Hjalmarsson, M, som medger att det var hårda diskussioner under mötet i Kristianstad.
- Det var tufft, både Kronoberg och Blekinge ville att överenskommelsen skulle vara varje läns huvudalternativ, men vi har inget huvudalternativ ännu, säger Harald Hjalmarsson.

Jönköping avgörande
Han hoppas att också Jönköpings län ska visa ett samlat intresse för att diskutera en avsiktsförklaring med Kalmar och Östergötlands län.
- Vi har skrivit till Jönköping och begärt ett besked snarast, vi ska träffa Östergötland igen i oktober, säger Harald Hjalmarsson.
Parallellt med det ska samtliga kommuner i Kalmar län ange vad man vill senast under oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om