Larsson glad över propp

Det finns inga konkreta besked om pengar till vägar och järnvägar i Kalmar län i den infrastrukturproposition som regeringen lade fram för riksdagen på tisdagen. Regionförbundets ordförande Leif Larsson, c, är nöjd ändå.

Kalmar Län2008-10-01 06:27

- För det första är det positivt att det långsiktigt blir mer pengar till infrastruktur totalt sett och för det andra är det bra att regionerna får större makt att prioritera, säger Leif Larsson.
Regeringen vill öka på med nära fyra miljarder mera till vägar och järnvägar, och årligen rör det sig nu om totalt nära 38 miljarder till infrastrukturen från 2010 till 2021.
Men det finns inget om vilka projekt i Kalmar län som kan få vara med och dela på den här statliga kakan.
- Nej, det var inte meningen heller. Det ska vi i regionerna och de båda trafikverken nu sätta oss och jobba fram, säger Leif Larsson.
Så hur det egentligen blir med kommande satsningar på Stångådalsbanan, Tjustbanan, E.22:an och riksvägarna 33 och 25 som är de enda riksvägarna i länet som tillhör det nationella programmet är fortfarande skrivet i stjärnorna. Tidigast i skiftet mellan 2009 och 2010 blir det beslut om vilka projekt som kommer att prioriteras i det avseendet.
- Jag hoppas att vi kan motivera de objektsplaner som finns i länet, det är oerhört angeläget att det sker satsningar, och jag är optimistisk, säger Leif Larsson.
Utöver de nationella programmen för vägar och järnvägar finns det och länsvisa potter till de mindre betydelsefulla vägarna, som till exempel riksväg 34 och riksväg 23, som sammanfaller genom Vimmerby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om