"Lyckats väldigt bra med att skydda de sköra"

Region Kalmar delgav en försiktigt positiv bild av corona-läget i länet under tisdagens presskonferens.

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin presenterade en försiktigt positiv bild av läget i länet under tisdagens presskonferens.

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin presenterade en försiktigt positiv bild av läget i länet under tisdagens presskonferens.

Foto: Sofie Olsson

Kalmar län2020-07-21 19:00

– Läget på våra sjukhus är väldigt, väldigt lugnt när det gäller covid-19, i morse hade vi fyra patienter inlagda, ingen av de behövde intensivvård. Det vi har sett är ett gradvis sjunkande antal personer som skrivs in, vi får nu i genomsnitt ungefär en ny patient var tredje dag vilket är en enorm skillnad mot hur det har varit, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Sjunkande siffror ses också när det gäller prevalensen av smittade bland de som provtas. Under förra veckan testade tre procent av all sjukvårdspersonal och sjuka patienter på sjukhus positivt. För självprovtagningen landar den siffran på en procent enligt Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare. 

– Vi ser också att vi använder inte i närheten av den kapacitet som vi har, ungefär 30 procent av den kapacitet som finns för självtest används i dagsläget. Det vi har sett under de här veckorna är att efterfrågan har sjunkit väldigt markant, säger Rosenqvist. 

Under den senaste veckan har smittskyddsenheten sett en del positiva fall hos personal som jobbar inom serviceyrken i turisttäta områden. 

– Det här skulle kunna vara en av de första signalerna vi fångar upp på att den här ökade besökstillströmmningen i länet och att vi har semester och rör oss och det blir trångt, att det skulle kunna bidra till en ökad smittspridning. Det är lite tidigt att säga i dagsläget men vi bevakar detta stenhårt och jag tror att de närmsta veckorna kommer vi kunna säga mer om detta, säger Labbé Sandelin. 

I Vimmerby kommun visar siffrorna på 32 fall, vad innebär det?

– Det här visar lite på det som vi har gått och gissat under våren. Det var ganska tidigt som jag sa att nu tror jag det är samhällsspridning i Vimmerby kommun. Väldigt få blev inlagda på sjukhus och provtogs, så vi låg väldigt länge under tio i Vimmerby kommun. Nu när vi lägger till egenprovtagningen där vi provtar en lite annan grupp av befolkningen, relativt unga individer som inte blir så sjuka att de måste läggas in på sjukhus, ser vi att det pågår en spridning i Vimmerby kommun. Kanske kan man vända på det och säga att man nog har lyckats väldigt bra med att skydda de sköra i kommunen, säger Labbé Sandelin. 

Någon tydlig koppling till turistssäsongen ser hon inte i nuläget. 

– I Vimmerby just nu så skulle jag snarare säga klustersmitta än att det kan vara generellt spritt, men vi får fortsätta utreda detta och se var det tar vägen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!