Mackan har blivit ett familjeproblem

Allt fler är oense om vad som är lämpligt att bre på mackan vid frukostbordet och det har till och med resulterat i att man kanske har två olika paket med helt olika innehåll på bordet.

Bild: Lennart Moberg

Bild: Lennart Moberg

Foto:

Kalmar Län2016-03-01 10:14


Den ena tänker på hälsan och vill därför undvika kemiska margariner med tillsatser, medan den andra tänker på att det ska vara lätt att bre ut på sin smörgås. Ett margarin som innehåller tillsatser, för att göra produkten tjock, är ofta lättare att bre än en naturlig smörprodukt. Vissa löser detta genom att ta fram paketet i förväg, för att på så sätt få en bredbarare produkt. Men detta är nog inte så klokt, då en smörprodukt som blivit för lös är ännu hårdare nästa gång den tas fram.

Många gör fel
Att sticka ner sin smörkniv och ta upp en klump av ett bordssmör och försöka bre ut denna på sin smörgås är dömt att misslyckas, då man förmodligt har sönder brödet när man försöker bre ut den hårda klumpen. Men om man istället skrapar några gånger på ytan så man får upp vad man behöver, så är en smörprodukt ofta lika lätt att bre ut som ett margarin.

Det har på senare tid kommit en rad olika bordssmörprodukter på marknaden att välja på, men det är viktig att dessa bara innehåller raps- eller olivolja, smör, mjölksyrekultur, vatten, salt, tillsatta vitaminer eller andra ämnen som man vet är naturlig. Finns något i produkten man inte känner igen eller som man inte vet vad det är, bör produkten lämnas kvar i butiken. Även om produkten innehåller solrosolja eller palmolja bör man undvika denna, då varmpressad solrosolja innehåller det cancerogena ämnet Bensapyren och palmolja eller palmfett är ett mättat fett med långa fettsyror som kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Modifierad stärkelse E 1414 - E 1420 kan bl.a. höja vårt onda kolesterol.

Kolla också noga så produkten inte innehåller lecitin E 322, mono- och diglycerider av fettsyror E 471 eller arom. När det gäller lecitin kan det vara antingen sojalecitin, solroslecitin eller någon annan form av lecitin. All icke ekologisk lecitin bör undvikas, då bl.a. aceton används vid framställningen. Även om det står naturlig arom på paketen bör den undvikas, dels för att produkten då har så dålig smak och kvalité att man måste sätta till en arom. Men också för att även naturliga aromer innehåller ofta kemiska ämnen, då det bara är grundmaterialet som är naturligt.

Kolla också så inte produkten innehåller konserveringsmedel som t.ex. E 202 eller E 211.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om