Målilla hetast i länet när första vårvärmen slog till

Målilla hade 20 grader på söndagen och var varmast i länet. På sina håll utbröt rena solfebern och det var till och med de som kastade sig i havet för ett dopp...

Foto:

Kalmar Län2018-04-09 08:38
Efter månader av vintriga vindars vånda kom vårsol och värme till stora delar av södra Sverige. På många håll utbröt ett idogt solande – och vid Scaniabadet i Västra hamnen i Malmö kastade sig till och med fantasterna i Öresunds havsvatten.
Men Malmö var med sina som högst 16 grader långt ifrån varmast i landet under söndagen, enligt SMHI. Det stod halländska Torup och Ullared för med uppåt 21 grader. I andra änden av skalan fanns Hemavan i Västerbotten, med minus 19 grader.
Varmast i Kalmar län hade Målilla med 20 grader, som vanligt kan man nog med fog säga. Det är just Målilla som har det svenska värmerekordet på 38 grader.
.– Det beror på att när det blåser västliga vindar, och Målilla ligger i östra Småland, då hinner det värmas upp lite på vägen dit. Det finns nog också någon lokal fön-effekt, förklarar Joel Mellin, meteorolog på SVT för SVT Nyheter Småland.
Vad är en fön-effekt?
– När vinden går från hög höjd till lägre höjd så torkar den ut, då värms den upp. Det är en fysikalisk effekt, det kallas adiabatisk uppvärmning, säger han.
Även om 20 grader kan kännas som sommar, så är den långt borta. Senare i veckan drar ny kylig luft in över landet igen. Så det är ännu för tidigt att stuva undan vinterkläderna helt och hållet...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om