I Stockholm, däremot, har tre av fyra invånare akuten mindre än en kvart bort, enligt statistik från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys) som nyhetsbyrån Sirén sammanställt.
– Restiderna till akutsjukhusen är viktiga men det man behöver fokusera på är att säkerställa hela det akuta omhändertagandet, oavsett om det sker på ett akutsjukhus eller i andra delar av vården, säger Simon Jehrlander, utredare på myndigheten till Siren.
Den genomsnittliga restiden i Sverige till närmaste akutmottagning, inom hemlandstinget, är drygt 15 minuter med bil. Det visar beräkningar som Högskolan Dalarna har gjort på uppdrag av Vårdanalys, i samband med utredningen "En akut bild av Sverige". Men i glesbefolkade landsting är restiderna klart längre.
I Kalmar län har mindre än hälften av invånarna, 46 procent max en kvarts restid till närmaste akutmottagning. Nära 50 procent har mellan 15 och 60 minuter och någon enstaka procent av invånarna, cirka 2 500 personer, har mer än en timmas restid till akuten.
Simon Jehrlander understryker att rapporten är en kartläggning av akutsjukvården och ingen värdering av patientsäkerheten. Han framhåller att förutsättningar runt om i landet är olika, vilket gör att akutsjukvården behöver organiseras olika. I mer glesbefolkade län har ambulanssjukvården och primärvården ett större ansvar i akuta fall.