Med skarpa förslag ska (KD) fixa sköterskekrisen

Landstingspolitikern Gudrun Brunegård har varit ute och praktiserat i vården för att få en egen bild av vad personalen säger och vad som behövs. Nu kommer hon med flera ”skarpa förslag” för att göra vårdyrkena mer attraktiva och minska landstingets kostnader för hyrsköterskor.

Gudrun Brunegård (KD) kommer med flera "skarpa förslag" om hur man ska lösa vårdkrisen.Foto: Åsa Thaberman

Gudrun Brunegård (KD) kommer med flera "skarpa förslag" om hur man ska lösa vårdkrisen.Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Kalmar Län2016-08-05 08:00

Sjuksköterskekrisen seglar upp som ett allt större problem inför hösten. I går skrev vår tidning om att Ortopedkliniken och Medicinkliniken på Västerviks sjukhus kan komma att dra ner på antalet vårdplatser om man inte får tag i sjuksköterskor till hösten. Samtidigt som ordinarie personal säger upp sig på grund av hög arbetsbelastning ökar kostnaden för hyrsköterskor.

Landstingspolitikern Gudrun Brunegård (KD) ger sig nu in i debatten. Hon har under de senaste veckorna följt vårdpersonal i Västervik, Kalmar och Oskarshamn för att få en egen bild av hur det ser ut.

– Det har gett mig en bekräftelse på vad jag trodde. Vi politiker sitter ju i många möten med landstinget, men då får man bara veta vad cheferna tänker. På det här sättet har jag fått en bred blick av hur det ser ut, hur personalen mår och varför man stannar eller lämnar.

Vet sitt värde

Som många andra konstaterar Gudrun Brunegård att vårdyrkena behöver göras mer attraktiva och att läget är ett annat än förr. Sköterskeyrket är inget kall och den nya generationens sjuksköterskor vet sitt värde, får de inte som de vill går de till bemanningsföretag. Kristdemokraterna anser därför att landstinget behöver göra en radikal förändring av sin personalpolitik som inte bara innehåller höjda löner.

Skarpa förslag

I sitt ”skarpa förslag” skriver Gudrun Brunegård bland annat att tillsvidareanställning på heltid ska vara standard, att sköterskornas arbete kan avlastas av andra yrkesgrupper och att man ska ha möjlighet att arbeta sex timmar om dagen med heltidslön. Vidare vill hon öka lönerna , ha fler karriärmöjligheter och introduktionsprogram för nyanställda. Introduktionen skulle gå att jämföra med läkarnas AT-tjänsgöring.

Löneökningarna skulle vara möjliga om man satsade på den egna personalen istället för att betala bemanningsföretag menar hon.

(KD) vill också att man ska kunna vidareutbilda sig med bibehållen lön och att cheferna ska få hjälp att utvecklas för att skapa välmående arbetsplatser. Om någon slutar ska man erbjudas ett samtal och fylla i en enkät om varför man slutat, så man kan ta tag i problemen.

Nödvändiga frågor

Gudrun Brunegård tror att förslagen kan anses som skarpa.

– Det är nödvändiga frågor för att vi ska kunna rekrytera till vård och landsting i fortsättningen. Behovet av vård kommer att öka med den åldrande befolkningen. Fler och fler överlever cancer, men behöver mer vård.

Kulturkrockar med nyanlända kräver också resurser och tid för att fungera bra.

– Om vi inte kan behålla personalen står vi inför stora problem säger Gudrun Brunegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om