Minskad provtagning oroar läkare

Det är viktigt att länsborna fortsätter att covidtesta sig när man får symptom. Det säger ställföreträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Antalet självtester har minskat den senaste tiden i Kalmar län. Per-Åke Jarnheimer säger att testningen är viktig för att smitta snabbt ska upptäckas.

Antalet självtester har minskat den senaste tiden i Kalmar län. Per-Åke Jarnheimer säger att testningen är viktig för att smitta snabbt ska upptäckas.

Foto: Ellinor Ljung

Kalmar län2020-07-30 06:30

På försommaren presenterade Folkhälsomyndigheten ett scenario där turistregionen Kalmar län riskerade en ny våg av covid-19 i slutet av sommaren.

Nu börjar säsongen närma sig sitt slut. De senaste veckorna har antalet covidfall som sjukhusvårdas legat stabilt på 4-5 personer. Ställföreträdande smittsläkare Per-Åke Jarnheimer säger att om det skulle bli en ny topp av smittade i augusti, så borde antalet fall ha börjat öka redan nu.

Kan vi blåsa faran över?

– Det är för tidigt. Det kommer vi inte att kunna göra än på ett tag.

Något som oroar honom är att antalet utförda självtester minskat.

– Det är viktigt att man testar sig om man har symptom. Det är så vi upptäcker smittan.

Något han funderar på är hur den som redan testat sig en gång, och som får symtom en tid senare gör. Är man beredd att testa sig en andra eller tredje gång?

– Även om det bara gått en vecka ska man testa sig om symptomen kommer tillbaka.

På senare tid har regionen byggt upp en smittspårningsenhet som ska kunna agera snabbt när smitta upptäcks.

Jarnheimer säger att då är självtesterna viktiga för att upptäcka spridning bland yngre personer. Risken finns att spridning annars går under radarn, och upptäckts av regionen först när den når äldre och vårdpersonal. 

Ett exempel är Vimmerby kommun där de flesta covidfallen upptäckts via självtestning. Det har smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin tidigare förklarat med att smittan troligen främst grasserat bland de yngre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!