Mörkertal kring påkörda husdjur

Varje år inkommer ett tiotal anmälningar till polisen i länet om att man kört på en hund. När det gäller katter är anmälningarna färre men mörkertalet stort.

Enligt Agria Djurförsäkring blir hundratals hundar och katter i Sverige påkörda av bilar eller andra fordon varje år.

Enligt Agria Djurförsäkring blir hundratals hundar och katter i Sverige påkörda av bilar eller andra fordon varje år.

Foto: JESSICA GOW / TT

Kalmar län2018-10-29 06:00

Det säger Mats Berg, länsansvarig polis inom Nationella viltolycksrådet i Kalmar län.

Under jaktsäsongen, när det förekommer fler lösspringande hundar i skog och mark, ökar antalet olyckor med påkörda hundar något.

– Totalt sett är det ändå vanligare att det är lösa hundar som smitit från sin människa än jakthundar som blir påkörda, säger Mats Berg.

Någon exakt statistik över detta förs dock inte, förklarar han.

– Jag rekommenderar att jaktlag skaffar varningsskyltar att sätta ut vid vägkanten. Det är inget krav, men de är inte dyra och de kan skärpa bilisternas uppmärksamhet.

Vad gäller då om man som bilist skulle köra på en hund eller en katt?

– Då ska man anmäla detta till polisen. Man har anmälningsplikt, vilket också gäller om man kör på vilt. Det här regleras enligt trafikförordningen respektive jaktförodningen.

– Ofta är djuren chippade och därigenom kan vi kontakta och informera ägaren.

– Om djuret är skadat bör man plocka in det i bilen och ta det till veterinären som får avgöra vad som kan eller inte kan göras.

Enligt Agria Djurförsäkring blir hundratals hundar och katter i Sverige påkörda av bilar eller andra fordon varje år.

Även från försäkringsbolagets sida poängteras att du inte har rätt att själv avliva hunden eller katten för att förkorta dess lidande.

"Den bedömningen måste göras av polis eller veterinär. Många djur som ser illa tilltygade ut kan räddas med rätt behandling", informerar Agria på sin hemsida.

Vidare uppmanas till försiktighet då man tar hand om en trafikskadad hund eftersom den kan bitas.

"Undvik att närma dig en stor hund som visar tecken på aggressivitet, försök binda en sjal eller halsduk runt hundens nos eller invänta polisen. En lugn hund kan man försöka flytta bort från vägbanan genom att lägga den på en filt eller dylikt. Be polisen om råd i telefonen beroende på faktorer som hundens allmäntillstånd, väglag eller trafikläge."

När det gäller trafikskadade katter är det vanligt att de gömmer sig i ett dike eller tar sig en bit från själva olycksplatsen.

"Ta dig tid att leta intill vägen. Var försiktigt i hanteringen av en skadad katt, den kan både klösa och bitas."

– Tyvärr är det många som struntar i att anmäla när de kört på en katt. Vi får in många tips om katter som ligger påkörda vid vägkanten, säger Mats Berg.

– Men tänk då på den djurägare som oroar sig, letar efter sitt husdjur och går i ovisshet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om