Mycket stor tumör i ryggen upptäcktes först efter ett år

Mannen sökte läkarmottagningen för smärta i ryggen. De diagnoser han fick under ett flertal besök gav inget resultat. Ett år senare upptäcktes att han hade en mycket stor tumör i ryggen.

Foto:

Kalmar Län2018-01-23 10:06

Händelsen anmäls nu som ett Lex Sarah-fall till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver landstinget i Kalmar län i ett pressmeddelande.

en 76-årig man som sökte vård på grund av tilltagande ryggsmärta. En utredning med magnetröntgen visade förträngning av spinalkanalen som även var känd sedan en tidigare undersökning några år tidigare. Det fanns också mindre avvikelser i anslutning till en kota som bedömdes sakna betydelse efter att en kompletterande röntgen med annan metod var normal.
Trots att symtomen förstärktes och att det tillstötte funktionsstörning i urinblåsan och tarmen samt en stor viktnedgång gjordes endast begränsade utredningsinsatser och någon ny röntgenutredning blev inte utförd förrän drygt ett år efter den föregående. Den nya utredningen gjordes efter starka påtryckningar från anhöriga och när patienten hade vänt sig till privat sjukhus. Han hade dessförinnan haft ett stort antal vårdkontakter och besök både på hälsocentralen och flera sjukhusmottagningar. Utredningen av händelsekedjan visar att bristande kontinuitet har varit en bidragande faktor till att omprövande av diagnosen har dröjt.
Den nya magnetröntgen visade en mycket stor tumör utgången från lymfvävnad i ryggen. Behandling med cellgifter sattes in och har gett förbättring med minskade symtom och tecken på att tumören har minskat i storlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om