Det är Socialstyrelsen som rekommenderat regionen att introducera nässprayen under året. Det var Sveriges radio P4 först med att rapportera om.
Inne på sjukhusen och i vården har naloxon funnits länge som behandling vid överdoser av så kallade opiater, de mest kända är heroin och opium. Men även syntetiska droger, som fentanyl, har sprayen verkan på.
Det berättar Charlotta Brunnner som är chefläkare inom psykiatrin i Region Kalmar län. Hon säger att det nu ska bli möjligt att utbilda bland andra människor som lever nära eller själva har ett missbruk i att använda sprayen.
– Först får man genomgå en basutbildning, där man lär sig hur man ska göra och hur sprayen verkar. Sedan ska man kunna dela ut den, dels på sprutbytesenheten i Kalmar men även på de ställen i vården som ofta kommer i kontakt med missbrukare, exempelvis psykiatrin.
Sprayen blockerar effekten av exempelvis heroin eller morfin, vilket är nödvändigt vid överdos. Det tar bort effekterna av drogen.
– Meningen är så klart att kunna rädda liv. Sprayen fungerar ett tag men det är ytterst viktigt att ringa ambulans eftersom man behöver fortsatt vård.
Enligt Charlotta Brunner är det inte ovanligt med överdoser i länet.
– Jag har ingen statistik tillgänglig men det är inte ovanligt. Det är ökande i takt med att tillgången på opiater i samhället ökar.
Nu kommer man i Kalmar utreda hur utbildningen och utlämningen ska gå till mer i detalj. Enligt P4 Kalmar hoppas man vara igång i mars i år.