– Vi har ett problem med att tillsätta sjuksköterskor, det finns flera vakanta tjänster och har vi inte har sjuksköterskor så kan vi inte ha öppet, säger Anna Michaëlsson, chefsläkare på Medicinkliniken och tillförordnad sjukhuschef.
Sjukhuset i Västervik har normalt 156 patientplatser. Under våren har man under vissa tider minskat patientplatserna med 10-15 platser på Ortoped och Medicinkliniken, om man inte lyckas bemanna kan det bli likadant i höst.
– Uppskattningsvis behöver vi tillsätta 20-25 sjukskötersketjänster inför hösten säger Henrik Holmberg, men situationen är föränderlig och det kan ändra sig snabbt.
På onsdagen fanns sex annonser om lediga tjänster som sjuksköterska på Västerviks sjukhus, och tre olika bemanningsföretag söker ett okänt antal tjänster till Västerviks sjukhus. Sköterskor saknas av olika anledningar, några har gått i pension, några är barnlediga och en del har slutat.
Dyr hyrpersonal
Hyrpersonal är ett stort problem för Landstinget, förra året betalade man ut 138 miljoner kronor till bemanningsföretag och under första kvartalet stod notan redan på 53 miljoner kronor. Medan en vanlig sjuksköterska tjänar 25 000-30 000 kronor i månaden kan en inhyrd sjuksköterska tjäna upp emot 60 000 kronor i månaden och dessutom jobba mindre.
Sjukhuschef Henrik Holmberg instämmer i att det är ett problem.
– På lång sikt är det inte bra, hyrpersonalen är duktig, men det sker inget utvecklingsarbete. Och viss finns det en snedfördelning i lönestrukturen, medger Henrik Holmberg.
Ja, visst måste det kännas tråkigt att vara anställd på en arbetsplats och ha en lön som man är missnöjd med om det dessutom anställs vikarier som tjänar dubbelt så mycket. I vissa fall har hyrpersonalen till och med bott gratis på hotell.
– Om de bott gratis på hotell så är det något de förhandlat med sitt bemanningsföretag, ingenting som vi har att göra med, säger Henrik Holmberg.
Nödlösning
Anna Michaëlsson anser att hyrpersonalen måste vara en nödlösning.
– Vi har haft hyrsköterskor på Medicinkliniken och jag vet att de tjänar mer. Det bästa är om vi kan ha ordinarie personal, det blir en bättre kontinuitet när man kan rutinerna och vet hur sjukhuset fungerar.
För att locka fler sjuksköterskor till Västerviks Sjukhus vill Henrik Holmberg göra arbetet mer attraktivt genom att renodla sjuksköterskornas professionalitet och ta bort administrativa uppgifter som till exempel vårdplaneringar.
Han hoppas också kunna rekrytera fler sköterskor lokalt från Campus Västervik.
– Campus levererar bra sjuksköterskor till oss, säger han.