Nio procent av alla anställda permitterade

Korttidsarbete fortsätter att öka. I nuläget har nio procent av länets företag ansökt om stödet från staten, och över 5 000 personer har fått förkorta sin arbetstid och gå ner i lön.

Nu har nära 5 500 personer i länet fått gå ner i tid, och också lön.

Nu har nära 5 500 personer i länet fått gå ner i tid, och också lön.

Foto: Bilbo Göransson/skärmdump

Kalmar län2020-04-29 22:00

Senast vi skrev om korttidsarbete – det som förut kallades korttidspermittering – var för snart ett par veckor sedan. Sedan dess har ansökningarna fortsatt att komma in till Tillväxtverket.

I skrivandets stund har nio procent av länets företag fått stöd, och 5 448 anställa har fått gå ner i arbetstid (vilket också utgör nio procent av alla anställda i företag). För tolv dagar sedan berördes 3 307 anställda av permitteringarna, ytterligare 2 100 har alltså fått förkorta arbetstiden.

Antalet ansökningar som kommer in har mattats av lite. De senaste tolv dagarna har antalet företag som sökt stödet i länet ökat med 38.

Från den 7 april fram till 28 april, har sammanlagt 809 företag har ansökt om stödet och 548 företag har fått det, än så länge. Det handlar om ungefär 235 miljoner kronor som än så länge beviljats. 46 fler företag har beviljats stödet under perioden.

Stödet betyder att staten täcker en del av kostnaden för permitteringarna, vid exempelvis 40 procents nedgång i arbetstid täcker staten 30 procent av kostnaden, arbetsgivaren 4 procent. Den anställda får endast sex procent mindre i lön.

Det är flera branscher som har fått smaka på de kärvare tiderna. Enligt statistiken från Tillväxtverket är det handel och reparation av motorfordon, som haft det tuffast, följt av tillverkningsindustrin. 105 av de 548 beviljade ansökningarna berörde tillverkande företag, medan 141 rörde handel och reparation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!