Stora mörkertal i regionens covidstatistik

Smittspridningen är just nu så hög att regionen inte hinner registrera alla covidfall. Det meddelade regionen på tisdagseftermiddagen.

Staffan Sylvan, t f smittskyddsläkare i Kalmar län.

Staffan Sylvan, t f smittskyddsläkare i Kalmar län.

Foto: Skärmdump

Kalmar län2022-01-11 14:39

Under de senaste veckorna har redovisningen av antalet nya covidfall inte varit korrekt. I själva verket har smittspridningen varit ungefär dubbelt så hög. 

– Smittspårningsenheten har överhopats med nya fall på grund av omikronvarianten, säger Staffan Sylvan, t f smittskyddsläkare i Kalmar län.

I det läget har man i första hand prioriterat smittspårningsarbetet bland personal inom vård och omsorg. Det har lett till att man halkat efter när det gäller att registrera i patientjournaler. Det i sin tur leder till att regionens dagliga statistik inte är helt korrekt. Totalt ska det finnas ett mörkertal på 1300 - 1 400 fall.

Samtidigt är Staffan Sylvan noggrann med att poängtera att det bara är i det administrativa arbetet som man fått prioritera.

– De som fått en diagnos har fått veta det, och har fått information.

Enligt Staffan Sylvan har tillförlitligheten i regionens siffror varit hög fram till de allra senaste veckorna. Vecka 52 rapporterade länet 764 nya fall. I själva verket hade länet 1 037 fall.

Ännu större var skillnaden i förra veckan: Då rapporterade man 893 nya fall medan den verkliga siffran var 1 936 fall.

–  Vi har pratat med vår utdataenhet, och meningen är att rapporteringen ska bli mer tillförlitlig igen. Vi tror att siffrorna kommer att vara mer korrekta i slutet av den här veckan eller i början av nästa vecka, säger Staffan Sylvan.

Han tror att vi kommer att få ytterligare någon vecka med stigande smittsiffror innan kulmen möjligen kan nås. Folkhälsomyndighetens modeller talar om en topp i slutet av januari.

Jämfört med tidigare varianter har omikron-varianten flera egenskaper som gör den svår att hejda. Den som är vaccinerad får ofta väldigt lindriga symtom. Detta i kombination med kort inkubationstid kan leda till att man hunnit smitta andra innan man förstått att man har covid 19.

Staffan Sylvan hoppas att de restriktioner som Folkhälsomyndigheten presenterade häromdagen ska minska till färre kontakter mellan personer, och därigenom en minskad smittspridning. Det förs just nu inga diskussioner om att genomföra ytterligare lokala restriktioner.

– Vi följer hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer slår, och det kan komma fler rekommendationer.

Slutligen påminner han folk om att se om sitt vaccinskydd.

– Än är det inte för sent att vaccinera sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!