Nu prognos: 1 600 nya jobb nästa år
Runt 1 600 nya jobba nästa år. Det räknar arbetsförmedlingen med i Kalmar län. Men det är inte detsamma som att arbetslösheten kommer att sjunka särskilt mycket.
Foto:
Efterfrågan på arbetskraft fortsätter att vara hög inom såväl det privata näringslivet som bland de offentliga verksamheterna. Samtliga branscher inom det privata näringslivet, förutom jord- och skogsbruk, redovisar i höstens undersökning en positiv bild för framtiden. Industribranschen sticker särskilt ut.
- Vi befinner oss i en högkonjunktur, inte bar i Sverige utan i hela Europa och den fortsätter och driver på produktionen av varor och tjänster. Nu finns det goda möjligheter att få jobb, säger Carina Lindström, chef för arbetsförmedlingen i södra Kalmar län i SR P4 Kalmar.
Hennes bästa råd för att underlätta för sig att hitt ett arbete är att skaffa en gymnasieutbildning.
‑ Gärna med en yrkesinriktning. Det är extra stor efterfrågan inom industrin, byggsektorn och vårdsektorn, säger hon.
Det också där arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens.
- – Lyckas vi inte lösa arbetsgivarnas rekryteringsbehov finns det risk för att det i förlängningen kan få negativa effekter för både länets totala sysselsättningstillväxt och för välfärden, säger Lars Borgemo, arbetsförmedlingschef i Västervik.
Arbetslösheten förväntas öka marginellt till slutet av innevarande år och uppgå till 8,0 procent, för att sedan stabiliseras på en något lägre nivå och landa på 7,9 procent 2018.
Det beror på att det blir fler invånare i länet och att den totala arbetskraften ökar. De grupper som har svårast att hitta ett arbete trots den starka konjunkturen är de som saknar gymnasieutbildning, sökande med någon form av funktionshinder, nyanlända och även äldre, över 55 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!