Nu svärmar granskogens fiende igen

"Angripna träd ska bort så fort som möjligt." Nu har granbarkborren, som ställt till med stora skador på skogen de senaste åren, börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand.

Ett träd som angripits av granbarkborrar. Förra året orsakade granbarkborren skador på totalt cirka sju miljoner kubikmeter skog i landet.

Ett träd som angripits av granbarkborrar. Förra året orsakade granbarkborren skador på totalt cirka sju miljoner kubikmeter skog i landet.

Foto: Lotta Gometz/Arkiv

Kalmar län2020-06-02 06:00

– Jag skulle tro att de bara under de senaste två dygnen även börjat svärma i norra länsdelen kring trakterna av Vimmerby och Västervik. Svärmningen kommer igång tidigare i inlandet och något senare längs kusten.

Det säger Ove Arnesson som är skogsskadesamordnare vid Skogsstyrelsen under onsdagen.

Han förklarar att det ska vara minst 18 grader varmt i luften för att granbarkborren ska kunna flyga.

Totalt finns sex fällor utplacerade i länet, varav en i Gamleby och en annan norr om Vimmerby.

– Vi tömmer dem en gång i veckan (senast i söndags) och när vi hittar över 10 000 barkborrar i en fälla kan vi konstatera att svärmningen är i gång.

– Då angrips inte bara vindfälld skog utan även stående skog, vilket kan leda till stora skador och kostnader, säger Ove Arnesson.

Hur ser prognosen för 2020 ut? Hur omfattande räknar man med att skadorna kan bli i år?

– Under förra året skadades 1,5 miljon kubikmeter skog i länet. Det var virke för miljardbelopp som gick upp i rök.

– I år tror jag att vi landar på cirka 1 miljon kubikmeter. Det är ju fortfarande väldigt mycket även om det inte blir lika illa som förra året. Scenariot bygger på att vi får en normal sommar med regn. 

Att skadorna blev så stora i fjol hade bland annat att göra med att träden hade dålig motståndskraft efter den torra sommaren 2018 – en sommar som var gynnsam för granbarkborrarna som ökade i antal.

Vilka råd vill du ge skogsägarna nu när svärmningen kommit igång?

– Att de ska ge sig ut och titta i skogen. Se över sina fastigheter visuellt var fjärde vecka. Angripna granar ska avverkas och transporteras iväg till industrin så fort som möjligt. Det är viktigt att man får ut träden ur skogen medan baggen sitter kvar och det fortfarande går att rädda virkesvärdet.

– Genom att avverka och transportera bort de angripna träden begränsar man också spridningen till andra träd.

– Samtidigt är det viktigt att spara gamla, angripna, träd. Det vill säga träd som redan är döda. För i, och av, dem lever granbarkborrens naturliga fiender, exempelvis myrbaggar och hackspettar. Så att ta bort gammal angripen skog är bara kontraproduktivt.

Hur ser man vilka nya träd som angripits?

– När granbarkborren svärmar borrar den sig in i barken. Resultatet blir ett brunt borrmjöl som har ungefär samma färg som kaffesump.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!