Omikronmutationen har nått länet

Kalmar län har fått sitt första fall av omikronvirus. Ytterligare fall kan följa inom kort.

Länet väntar på provsvar om ytterligare åtta misstänka fall av omikronmutationen.

Länet väntar på provsvar om ytterligare åtta misstänka fall av omikronmutationen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län2021-12-21 15:21

På måndagen fick länet sitt första bekräftade fall. Dessutom väntar man på provsvar som rör ytterligare åtta misstänkta fall.

Länets ställföreträdande smittskyddsläkare Staffan Sylvan förvånas inte över nyheten, med tanke på att virusvarianten även dykt upp på andra håll i landet.

Omikronvarianten upptäcktes först i Sydafrika och Botswana. Därifrån har den spritts vidare till stora delar av övriga världen. 

Det första fallet i Kalmar län handlar om en person som varit på utlandsresa.

– Det har varit det typiska mönstret hittills, säger Staffan Sylvan till oss, och lägger till att i storstadsregionerna har man börjat få fall som kommer från inhemsk spridning.

De åtta fallen är spridda över länet. Enligt Sylvan handlar det inte om någon ansamling på en enstaka plats. I något fall vet man att det finns en utlandsresa i bakgrunden, i andra fall kan det röra sig om smitta inom landet.

Jämfört med de många andra variationer av coronaviruset som finns så är omikronvarianten betydligt mer smittsam. Preliminära studier talar dessutom om att dagens vaccin inte är lika effektivt mot omikron som mot andra varianter av coronaviruset.

– Man kan säga att tre doser ger samma skydd mot omikron som två doser ger mot deltavarianten. Därför vill jag uppmana alla som har tillfälle att ta den tredje dosen så fort som möjligt, säger Staffan Sylvan.

Vad man sett så här långt så blir sjukdomen inte allvarligare med omikronvarianten, än med andra varianter, under förutsättning att man är vaccinerad, uppger Sylvan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!