Labbé: Håll storasyskonen hemma från förskolan

Familjer med barn under sex månader rekommenderas att hålla sina barn hemma från förskolan. Det säger Lisa Labbé Sandelin, regionens smittskyddsläkare. Syftet är att skydda de allra yngsta från rs-virus.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare, rekommenderar nu familjer att hålla hemma storasyskonen från förskolan, om det finns ett barn under sex månader i familjen.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare, rekommenderar nu familjer att hålla hemma storasyskonen från förskolan, om det finns ett barn under sex månader i familjen.

Foto: TT/Region Kalmar län

Kalmar län2022-12-16 13:17

– Den senaste tidens ökning av RS-virus i länet är oroande. De minsta barnen riskerar att bli svårt sjuka, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande. 

Rekommendationen om att förskolebarn i samma hushåll ska stanna hemma från förskolan är för att skydda de allra yngsta. Barn som går i förskolan riskerar ta med sig smittan hem. 

– Små barn riskerar också att smittas på kalas och fester av dem som vill klappa eller krama barnet, säger Labbé Sandelin vidare.

Rekommendationen gäller fram till den 15 januari, men kan förlängas beroende på smittoläget.

Därmed går hon på samma linje som flera andra regioner gjort den senaste tiden, bland annat Västra Götaland och Östergötland.

När vi når henne på telefon berättar hon att det primärt varit Kalmar som larmat om pressat läge under helgen, men att RS-spridningen är stor såväl nationellt som i Europa.

– Det är väldigt tufft för sjukhusen. Man ska inte tro att det är lugnt bara för att man bor i Västervik, säger hon.

I början på veckan beskrev Anna Michaëlsson läget som ansträngt på Västerviks sjukhus. Det har lättat något sedan dess, säger hon på fredagen, men hon har inga detaljsiffror för just RS-inläggningar. Hon hänvisar till barnklinikens chef, som dock gått för dagen.

Rekommendationen är dock frivillig, poängterar Lotta Labbé Sandelin, och barn kommer inte att avvisas från förskolan om det är friskt.

– Det kan vara tufft för äldre syskon att vara hemma så länge. Nu blev det fyra veckor, där två på jullovet. Så är man föräldraledig så ska de äldre barnen ändå vara hemma då, säger hon.

undefined
Anna Michaelsson, chefläkare på Västerviks sjukhus, berättar att läget lugnat ner sig något, efter den pressade starten på veckan.

Smittspridningen av RS-virus sammanfaller med en ökande spridning av covid-19, influensavirus och vinterkräksjukan i länet. När det gäller covid-19 så har antalet inläggningar fördubblats den senaste veckan i såväl Västervik och Oskarshamn, som Kalmar.

– Oavsett vilka infektionssymtom du har är rådet att stanna hemma vid symtom. De kommande helgerna då många människor träffas för att fira jul och nyår tillsammans eller umgås i nya konstellationer kan bidra ytterligare till smittspridningen. Efter helgerna förra året steg antalet inlagda med covid-19 på länets sjukhus markant, med kraftig påverkan på sjukvården som följd, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hon rekommenderar också vaccin mot såväl covid-19 som säsongsinfluensa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!