– Det är just ökade sociala kontakter som kan göra att en smittspridning slår igenom och att det är viktigt att fortsätta hålla avstånd även när man kommer fram till sitt resmål, att inte träffa för mycket folk, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist är orolig för att utökade resor kan leda till en ny virustopp under sensommaren och skulle det värsta scenariot, med omkring 15 intensivvårdspatienter, inträffa så finns inte kapaciteten i länet och regionen har inte möjlighet att klara av det med befintlig personal.
– Därför är det extra viktigt att fortsätta följa restriktionerna så att det inte blir en större smittspridning, säger han.
Efter beskedet om utökat resande har regionen gått ut med information till campingar, hotell, restauranger och andra inom näringslivet om hur de på bästa sätt ska förbereda sig och minska risken för smittspridning.
– Det kommer också ytterligare rekommendationer om hur man bör bete sig på stranden och så vidare, säger Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör.
Region Kalmar län jobbar just nu också med att organisera smittspårningen, som ska utökas, framför allt när sjukdomsfall upptäcks vid särskilda boenden.
– Det görs via intervjuer och kan ta tid, förklarar hon. Men den mest begränsande faktorn är att regionen har haft begränsad provtagningskapacitet, säger Lisa Labbé Sandelin.