Operationer kan bli aktuella vid kroniska sjukdomen

De som är svårt drabbade av sjukdomen lipödem nekas operation inom den offentliga sjukvården. En ny rapport kan komma att ändra på det.

Region Kalmar län ingår tillsammans med Region Jönköpings län och Region Östergötland i Sydöstra sjukvårdsregionen.

Region Kalmar län ingår tillsammans med Region Jönköpings län och Region Östergötland i Sydöstra sjukvårdsregionen.

Foto: Ellinor Ljung

Kalmar län2020-07-21 10:00

Lipödem är en kronisk sjukdom som främst drabbar kvinnor. Den leder till stora mängder underhudsfett runt armar, höfter, lår och underben och kan göra det svårt samt smärtsamt för den drabbade att röra sig. Ulrika Fransson är ordförande för Lymf Kalmar län och menar att det finns allvarliga problem med hur man inom sjukvården behandlar lipödempatienter. Enligt Fransson kan en operation, där sjuka fettceller tas bort, göra att den drabbade snabbt märker en förbättring och kan återgå till sitt normala liv. Idag nekas lipödemsjuka operation, och vill man trots det fettsuga sig får man stå för den kostnaden själv. 

– Vården blir en fråga för den enskildes plånbok istället för det medicinska behovet, säger Fransson som menar att vården bortprioriterar funktionsnedsatta kvinnor.

I juni kom en rapport från Metodrådet i Sydöstra sjukvårdsregionen som slår fast vid att det inte stämmer överens med hälso- och sjukvårdslagen att neka svårt sjuka lipödempatienter ett "multiprofessionellt omhändertagande, inklusive fettsugning".

– Rapporten styrker det vi sagt, säger Fransson.

Hon berättar att många blir feldiagnostiserade och bemötta med råd om att gå ner i vikt från vården, vilket hon ser som kränkande då lipödem inte kan behandlas som fetma.

– Operation behövs när lipödemet gått för långt. Höfter och knän går sönder, man blir mindre rörlig och symptomen eskalerar. De här kvinnorna blir isolerade i sina hem och kan knappt ta hand om sig själva, menar Fransson.

Johan Rosenqvist är Hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kalmar län. Han menar att man inte behandlar med fettsugning då det funnits för lite evidensbaserad forskning på området. Han säger också att SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, fått i uppdrag att gå igenom kunskapsläget. Själv har Rosenqvist läst Metodrådets rapport, som han menar kommer tas upp och diskuteras av regionsjukvårdsledningen i höst.

Varför är lipödem så svårdiagnostiserad?
– Det är en sjukdom som det inte har pratats så mycket om, den är relativt okänd. Den kan förväxlas med övervikt. Det är ett dåligt kunskapsläge, med få riktigt kunniga, säger Rosenqvist.

Kan Metodrådets rapport innebära en förändring i behandlingen av lipödem?
– Ja, så kan det absolut bli.

Ulrika Fransson tycker att det är dags för Region Kalmar att agera, och det nu:
– Det handlar om att ge vård utifrån uppdrag, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!