Partners nu välkomna att stanna på BB

Efter att nyblivna mammor under flera månader tvingats spendera den första tiden med sina barn ensamma på sjukhuset, hävs nu restriktionerna."Viktigt för anknytningen till barnet", säger Lena Arvidsson.

Efter coronapandemins utbrott är partners nu välkomna att stanna på BB igen. "Båda föräldrarnas närvo är viktig", säger Lena Arvidsson.

Efter coronapandemins utbrott är partners nu välkomna att stanna på BB igen. "Båda föräldrarnas närvo är viktig", säger Lena Arvidsson.

Foto: Gustav Lindwall

Kalmar län2020-08-04 17:50

Sedan coronapandemins utbrott har det på landets sjukhus inte varit tillåtet för partners att stanna kvar på BB efter förlossning. En regel som den 1 augusti upphävdes i Kalmar län. 

– Eftersom det vad gäller smittade i länet varit ganska lugnt den senaste tiden, anser vi att vi nu kan häva restriktionerna på ett säkert sätt, förklarar Lena Arvidsson, verksamhetschef på kvinnokliniken i Västervik. 

För att en partner ska få stanna kvar krävs det att denne är helt frisk och vissa övriga restriktioner är fortfarande aktuella. Bland annat är det viktigt att paret efter förlossningen enbart håller sig på sitt rum, även om eget ansvar, enligt Lena Arvidsson, är av högsta vikt 

– Vi litar på att de är helt friska, därför kommer vi inte genomföra några tester för att försäkra oss om detta, säger hon. 

Lena Arvidsson menar att de tidigare restriktionerna inte varit ett problem för dem som fött barn under perioden och att de allra flesta förstått och accepterat situationen. Något som hon däremot vill förtydliga, är att de första dagarna är en betydelsefull tid för den nyfödda och föräldrarna. 

– Man kan se att båda föräldrarnas närvaro är viktig vad gäller anknytningen till barnet, säger hon. 

Planen nu, menar Lena Arvidsson, är att partners ska vara fortsatt välkomna att stanna på sjukhuset, men att restriktionerna kan komma att återupptas ifall läget förändras. 

Karta: Västerviks sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!