Politiker efterlyser nya skjutfÀlt i lÀnet

Riksdagsledamoten Jan R Andersson (M) efterlyser fler militÀra övningsplatser i lÀnet. Annars riskerar hemvÀrnet att tappa bÄde styrka och personal menar han.

HemvÀrnet i Kalmar lÀn saknar skyttebanor att öva pÄ. NÀrmsta övningsomrÄde  ligger i Blekinge. "Det Àr helt orimligt", sÀger Per-Erik Laksjö hemvÀrnschef.

HemvÀrnet i Kalmar lÀn saknar skyttebanor att öva pÄ. NÀrmsta övningsomrÄde ligger i Blekinge. "Det Àr helt orimligt", sÀger Per-Erik Laksjö hemvÀrnschef.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Kalmar lÀn2019-05-10 20:00

– HemvĂ€rnet Ă€r jĂ€tteviktigt och en frĂ„ga som berör hela samhĂ€llet. De hjĂ€lper inte bara till vid krig och kris utan Ă€ven vid större hĂ€ndelser, bland annat förra sommarens brĂ€nder. Om Kalmar lĂ€n har dĂ„liga möjligheter att rekrytera och utbilda hemvĂ€rnssoldater sĂ„ kommer vi att fĂ„ ett sĂ€mre hemvĂ€rn, sĂ€ger Jan R Andersson.

Den moderata riksdagsledamoten menar att Kalmar lÀn halkar efter övriga Sverige rejÀlt nÀr det kommer till försvarsverksamhet dÄ varken förband, stab eller övningsomrÄden finns.

– I Kalmar lĂ€n finns ett kĂ€rnkraftverk, en tiondel av alla invĂ„nare bor pĂ„ en ö och vi har en geografisk nĂ€rhet till vĂ„ra motstĂ„ndare. SĂ„ det Ă€r strategiskt viktigt att stĂ€rka upp. Transporterna för hemvĂ€rnssoldater att genomföra en enkel skjutövning kan uppgĂ„ till fyra timmar. Det Ă€r inte rimligt.

Per-Erik Laksjö Àr hemvÀrnschef i Kalmar och Kronoberg lÀn. Han delar Jan R Anderssons bild av situationen och menar att de lÄnga transporterna inte Àr optimala.

– VĂ„ra hemvĂ€rnsmĂ€n tröttnar pĂ„ det hĂ€r. Bor man i VĂ€stervik fĂ„r man Ă„ka ner till Blekinge eller Kosta för en skjutövning. Det Ă€r helt orimligt.

– Det hĂ€r Ă€r kĂ€nt sedan mĂ„nga Ă„r och det Ă€r bara erkĂ€nna att det Ă€r sĂ„ hĂ€r dĂ„ligt.

Vad kan det hÀr leda till?

– Jag sĂ€ger inte att vi ska bygga nĂ„got regemente i Kalmar lĂ€n. Vi rekryterar personal men det hĂ€r underlĂ€ttar inte direkt för oss. Folk slutar i förtid, det Ă€r kĂ€mpigt.

Transporterna för hemvÀrnssoldater att genomföra en enkel skjutövning kan uppgÄ till fyra timmar. Det Àr inte rimligt, sÀger riksdagsledamoten Jan R Andersson (M).
Transporterna för hemvÀrnssoldater att genomföra en enkel skjutövning kan uppgÄ till fyra timmar. Det Àr inte rimligt, sÀger riksdagsledamoten Jan R Andersson (M).
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!