Präst misstänktes ha utnyttjat tonårspojke sexuellt

En präst i Kalmar län misstänktes ha utnyttjat en tonårspojke sexuellt. Nu har han fått Svenska kyrkans strängaste straff och blivit avkragad.

Svenska kyrkan har utfärdat det strängaste straffet och avkragat en präst som varit verksam i Kalmar län.

Svenska kyrkan har utfärdat det strängaste straffet och avkragat en präst som varit verksam i Kalmar län.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län2021-08-31 17:43

Det var pojken själv som polisanmälde prästen för "oaktsam våldtäkt", sedan prästen haft en sexuell relation med honom.

De båda träffades via en kontaktsida för BDSM-intresserade när pojken var mellan 15 och 18 år. En nyhet som Oskarshamns-Tidningen var först med.

På grund av bristande bevisning lades anmälan ner. Istället gjorde kyrkorådet en internutredning. Bland annat hittades sexuellt och pornografiskt material i prästens jobbmobil och jobbdator.

I en chattkonversation mellan prästen och pojken ska det även ha funnits bilder och filmer på pojken med inslag av BDSM, som står för bondage/disciplin, dominans/submission och sadomasochism.

I samband med att utredningen påbörjades avslutade prästen sin tjänstgöring frivilligt.

Med kyrkorådets internutredning som grund beslutade domkapitlet några månader senare att prästen skulle avkragas, vilket är Svenska kyrkans strängaste straff och i princip innebär att en präst inte längre har rätt att utöva yrket.

Ett beslut som överklagades av prästen, som ville se en mildare påföljd. Hans överklagan avslogs dock sedan Svenska kyrkans överklagandenämnd gjort samma bedömning som domkapitlet.

Allt enligt OT som tagit del av avkragningsbeslutet och hur domkapitlet resonerat i beslutet, att prästen haft ett övertag genom sin ålder och livserfarenhet, att han försökt förmå pojken att ge upp sin vilja och frihet och att han borde ha insett att personen han inlett en relation med var en sårbar person.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!