Psykologens råd: Undvik inte det obehagliga

Hur pratar man klokt med sina barn om coronaviruset. Psykolog Magdalena Ståhle har viktiga tips och råd. "Undvik inte det obehagliga".

Psykolog Magdalena Ståhle ger råd och tips på hur man pratar med barn och unga om coronaviruset. "Undvik inte det obehagliga, men inge tilltro och hopp", säger hon.

Psykolog Magdalena Ståhle ger råd och tips på hur man pratar med barn och unga om coronaviruset. "Undvik inte det obehagliga, men inge tilltro och hopp", säger hon.

Foto: Privat

Kalmar län2020-03-15 18:00

Magdalena Ståhle är psykolog med specialkompetens mot barn och unga inom Region Kalmar län. Hon understryker vikten av att prata med sina barn om coronaviruset.

– Man ska inte undvika ämnet, i ett försök att skydda dem. Då gör man dem bara en björntjänst.

Hennes första råd är att lyssna på vad barnen har för tankar.

– Börja inte med att informera själv, utan visa nyfikenhet för vad barnen vill prata om, vad de själva snappat upp, så det finns utrymme för att kamma hem deras frågeställningar först. Annars riskerar man "tappa bort" deras tankar och oron blir kvar hos dem.

Råd nummer två: Se till att du själv har fakta.

–  Så att du lugnt och tryggt kan förklara. Annars spiller du lätt över din oro på barnen, säger Ståhle.

Råd tre: Inkludera barnen.

– Gör dem delaktiga genom att prata om att tvätta händerna och nysa i armvecket.

Råd fyra: Inge tilltro och hopp.

– Prata om att sjukvården är aktiv och att det kommer ett vaccin så småningom. Jag tycker man ska beskriva coronaviruset som en influensa, vanligtvis är barn inte rädda för influensa. Prata om att sådana här saker hänt tidigare, att man då hittat vaccin, så du inger tilltro och hopp.

Ska vi undvika att prata om döden?

– Nej, undvik inte det obehagliga, vi måste våga prata om döden också. För barn hör så mycket, att gamla dör och de tänker "mamma är ju gammal". Så det är viktigt att tala om att –  om man är äldre och har andra sjukdomar kan det vara farligt, då kan man dö. Vi får inte skönmåla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!