Utegranen är på plats, likaså jultallen i hallen och en hel del av julpyntet i köket. Bland annat ett juldekorerat keramikfat med olika mossor och lavar.
På köksbordet står även adventfikat framdukat, med allt från Tant Gretas bullar och Tant Margits drömmar till Mor Ainas pepparkakor. Och så Anitas egna biskvier förstås.
– Det är jättelätta, och alltid ett måste på kaffebordet, säger Anita Tejle Andersson.
Trend och kaketikett
Kaffekalas med sju sorters kakor var nog vanligare förr än nu för tiden, men samtidigt finns det en retrotrend när det gäller kakbak. Boken Sju sorters kakor har fått en renässans och bakprogrammen på tv samlar en trogen skara.
Enligt Wikipedia är ”Sju sorters kakor” ett begrepp vid svenska kafferep, och syftar på det minsta antalet kaksorter som etiketten ansåg att kakfatet skulle innehålla. Seden är känd sedan slutet av 1800-talet. Och det är antalet småkakor som avses, till det kommer dessutom vetebröd, tårta eller mjuk kaka.
Högtidsdräkt
Anita Tejle Andersson bakar alltid tre olika storlekar på pepparkakorna, från små glöggpepparkakor, till ”vanliga” och så de lite större pepparkakorna. De som gärna äts med smör och en skiva god ost.
Napoleonhattar, smörkransar, russinkakor och gröna trekanter är andra sorter på kakfatet.
Julen handlar förstås inte enbart om kakor.
Hur man är klädd vid julbordet är en annan viktig tradition. Anita och hennes två systrar klär sig alltid i Östgötadräkten till jul.
– Vår mamma Aina har vävt tyget, sedan har vi hjälpts åt att sy. Numera har även våra tre döttrar och ett barnbarn dräkten vid jul.