RECEPTFEST: Traditionella kakor - ett måste till jul

Hemma hos Anita Tejle Andersson har det julstökats sedan flera veckor tillbaka. Hon är nämligen ute i god tid när det gäller att baka julkakor, minst sju sorter ska det vara. Enligt recept som ärvts i generationer.

Anitas lätta biskvier

Anitas lätta biskvier

Foto:

Kalmar Län2016-12-05 19:00

Utegranen är på plats, likaså jultallen i hallen och en hel del av julpyntet i köket. Bland annat ett juldekorerat keramikfat med olika mossor och lavar.

På köksbordet står även adventfikat framdukat, med allt från Tant Gretas bullar och Tant Margits drömmar till Mor Ainas pepparkakor. Och så Anitas egna biskvier förstås.

– Det är jättelätta, och alltid ett måste på kaffebordet, säger Anita Tejle Andersson.

Trend och kaketikett

Kaffekalas med sju sorters kakor var nog vanligare förr än nu för tiden, men samtidigt finns det en retrotrend när det gäller kakbak. Boken Sju sorters kakor har fått en renässans och bakprogrammen på tv samlar en trogen skara.

Enligt Wikipedia är ”Sju sorters kakor” ett begrepp vid svenska kafferep, och syftar på det minsta antalet kaksorter som etiketten ansåg att kakfatet skulle innehålla. Seden är känd sedan slutet av 1800-talet. Och det är antalet småkakor som avses, till det kommer dessutom vetebröd, tårta eller mjuk kaka.

Högtidsdräkt

Anita Tejle Andersson bakar alltid tre olika storlekar på pepparkakorna, från små glöggpepparkakor, till ”vanliga” och så de lite större pepparkakorna. De som gärna äts med smör och en skiva god ost.

Napoleonhattar, smörkransar, russinkakor och gröna trekanter är andra sorter på kakfatet.

Julen handlar förstås inte enbart om kakor.

Hur man är klädd vid julbordet är en annan viktig tradition. Anita och hennes två systrar klär sig alltid i Östgötadräkten till jul.

– Vår mamma Aina har vävt tyget, sedan har vi hjälpts åt att sy. Numera har även våra tre döttrar och ett barnbarn dräkten vid jul.

Napoleonhattar
Napoleonhattar
Napoleonhattar

Samma deg används för att göra julstjärnor, men då viks inte kanterna upp runt fyllningen.

250 g mjöl
160 g smör
1 dl socker
1 ägg
Fyllning
75 g skållad mandel, som mals i mandelkvarn
1,5 dl socker
1 äggvita
några droppar hushållsfärg

Gör så här

Degen arbetas samman och får vila i kylen cirka en timma.

Kavla sedan ut och ta ut mått med hjälp av ett glas eller en stjärna.

Rör samman ingredienserna till fyllningen och klicka ut på rundeln eller stjärnan. Om det ska bli hattar så vik upp kanter runt fyllningen så att det blir en trekantig hatt.

Grädda i 200 grader varm ugn, cirka 8-10 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om