Reflex inget för unga män

Årligen omkommer 40-50 fotgängare i trafiken.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Kalmar län2018-11-11 17:00

Hur många av dessa olyckor som beror på att fordonsföraren inte sett fotgängaren är svårt att veta.

Men att som oskyddad trafikant utrusta sig med reflexer är en billig livförsäkring. Det känner nog de flesta till. Ändå är det långt ifrån alla som bär reflex när de ger sig ut under dygnets mörka timmar.

Enligt en enkätundersökning som försäkringsbolaget If låtit göra är norrbottningarna allra bäst på att använda reflexer medan Stockholmarna är sämst.

I Kalmar län svarade 70 procent av de tillfrågade ja på frågan om de använde reflex under den mörka delen av året?

– 40-50 omkomna gångtrafikanter per år är en hög siffra (med ett motorfordon inblandat, reds anm), så visst kan man leva farligt som oskyddad gångtrafikant. Men samtidigt har det ju så många fördelar att promenera. Det är folkhälsofräjande och bra för miljön, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Vi får påminna oss själva och varandra om att förse oss med reflexer, menar hon.

– Med reflex syns du på cirka 125 meters håll i mörker från en bil med halvljuset på, utan syns du först på 25 meters avstånd, säger hon.

November och december är den tid på året då flest olyckor med fotgängare sker i trafiken. Detta framgår av Transportstyrelsens olycksdatabas Strada.

Och högst är olycksfrekvensen under tidig kväll.

Enligt If:s undersökning är skillnaderna i reflexanvändning stora mellan könen. 80 procent av kvinnorna använder reflexer och 64 procent av männen, enligt undersökningen. Äldre har också reflexer i högre utsträckning än yngre.

Sämst på reflexanvändning är män mellan 18 till 34 år. Här uppger endast varannan att de bär reflex under vinterhalvåret, att jämföra med exempelvis kvinnor över 55 år där samma siffra är närmare 90 procent.
Sämst på reflexanvändning är män mellan 18 till 34 år. Här uppger endast varannan att de bär reflex under vinterhalvåret, att jämföra med exempelvis kvinnor över 55 år där samma siffra är närmare 90 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!