Regeringen ger landshövdingen sparken

Thomas Carlzon lämnar uppdraget som landshövding i Kalmar län.

Thomas Carlzon.

Thomas Carlzon.

Foto: Olof Carlson

Kalmar län2019-09-25 16:21

Landshövding Thomas Carlzon lyfts bort från sitt jobb av regeringen.

De senaste veckorna har avslöjandena kommit slag i slag, och på onsdagen fattade civilminister Ardalan Shekarabi beslutet att låta Carlzon lämna uppdraget som landshövding.

– Vi har gjort en helhetsbedömning. Förutom myndighetschef är en landshövding statens främste representant i länet. Då är det viktigt att det finns ett starkt förtroende både för ämbetet och personen, säger Shekarabi.

Thomas Carlzon kommer att få en tjänst i regeringskansliet som generaldirektör.

– Vi kommer att ta vara på hans kompetens och ge honom nya uppgifter. Han kommer att vara anställd där fram till dess att det förordnande han hade som landshövding går ut den 31 augusti 2020, säger Ardalan Shekarabi.

Thomas Carlzons omplacering kommer efter en tid av intensiv mediegranskning. Det började med att Kalmartidningen Barometern berättade om hur en konsult anlitats utan att en korrekt upphandling gjorts. Därefter följde avslöjandet från Sveriges Radio om hur personal vid länsstyrelsen anlitats vid några privata tillställningar hos landshövdingen. Inkomstuppgifter hade inte skickats in till skattemyndigheten. Slutligen kom nyheten om hur en kock anställts utan att reglementet följts.

Vi har sökt Thomas Carlzon men på länsstyrelsen uppger man att han inte finns tillgänglig för en kommentar. I ett pressmeddelande säger han dock: ”Det har varit en ära att få vara landshövding i Kalmar län under dessa år. Det är viktigt att myndigheten nu får arbetsro och kan fortsätta att utvecklas under en ny ledning.”

I måndags träffade Thomas Carlzon länsstyrelsens insynsråd i ett extrainsatt möte. Ledamoten Anders Åkesson vill inte kommentera regeringens beslut, men säger:

– Efter den genomgång som vi hade då så konstaterade jag att förtroendet för länsstyrelsen och landshövdingen hade tagit skada.

När Thomas Carlzon tillträdde hade landshövdingeposten varit vakant en längre tid. Skadade det länet?

– Länsstyrelsen som myndighet har fungerat bra. Det finns ett kompetent länsråd.

Anders Åkesson säger att rekryteringen av ersättare får ta tid om det bara leder fram till en bra rekrytering.

– Eftersom de två senaste landshövdingarna fått sluta ”lite hals över huvud” så väntar ett jobb att återupprätta förtroendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!