Regionbudgeten: Mer i plånboken för helg- och nattjobb

Trots att regionens nya politiska styre oroas för hur en högerregering kommer påverka ekonomin, hittar de ändå pengar för lönetillägg för alla som arbetar kväll och natt.

Lena Granath (V) Angelica Katsanidou (S) och Karin Helmersson (C) samlades för att presentera regionens budget och regionplan 2023-2025. Överskottsmålet tas bort, vilket innebär att spargrisen för investeringar inte kommer växa. Däremot kommer det inte bli några nedskärningar, berättar de.

Lena Granath (V) Angelica Katsanidou (S) och Karin Helmersson (C) samlades för att presentera regionens budget och regionplan 2023-2025. Överskottsmålet tas bort, vilket innebär att spargrisen för investeringar inte kommer växa. Däremot kommer det inte bli några nedskärningar, berättar de.

Foto: Martina Gradian

Kalmar län2022-10-18 18:00

S-C-V-styret lägger fram sin budget i minst sagt osäkra tider. Pandemins vårdköer, inflation och krig i Europa, och så en ny högerregering på det. 

Trots en tight budget kan regionanställda med obekväma arbetstider få mer i plånboken.

– Vi lägger 30 miljoner per år på lönetillägg för de som jobbar helg och natt, förklarar Lena Granath (V). Satsningen gäller för ett brett spektrum av anställda, som sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och undersköterskor. Det är just inom dygnetrunt-verksamhet som regionen haft svårast att rekrytera.

Regionen ska också försöka lösa kompetensförsörjningen genom att rekrytera sjuksköterskor från andra EU-länder, något som tidigare gjorts men med läkare. 

undefined
Trots att mycket av regionplanens fokus är vården innehåller den flera andra framträdande punkter. Krisberedskapen ska stärkas, en ny kulturplan ska tas fram, och den gröna omställningen ska intensifieras bland annat genom att övergå från engångsartiklar till material som kan steriliseras och återanvändas, och att sätta solceller på fler tomma ytor.

En annan satsning som ska komma igång är hälsosamtal för alla 40-, 50-, och 60-åringar. 

– Äntligen! De blir kallade på hälsosamtal där man tar ett antal prover, diskuterar livsstil och kanske får hjälp med problem i ett tidigt skede, säger Helmersson (C), som säger att det prövats i andra län med goda resultat.

Det låter… Dyrt? 

– Det är en investering vi kan räkna hem först om 10-15 år, men det kostar mer om man inte jobbar förebyggande, säger Katsanidou (S). 

I Västervik väntar också en ombyggnation på medicinavdelning 5, och öppnandet av en ny sprututbytesmottagning.

undefined
Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S), Lena Granath (V) berättar att några av orosmolnen för regionen just nu är pandemins vårdskuld, inflationen och kriget i Ukraina, och hur den nya regeringen ska resonera kring statsbidrag.

Allt fler blir äldre, och arbetskraft är en bristvara. Mycket hopp sätts till att digitalisering och "nära vård" ska hindra skenande kostnader.

Idag kostar digitala vårdbesök lika mycket som fysiska – kan de bli billigare för att få fler att söka digital vård? Kan fler vårdcentraler koppla upp sig mot specialistläkare direkt vid läkarbesöket, istället för att patienten ska behöva en remiss? Kan vissa vårdcentraler ha filialer på mindre orter, i form av en vårdbuss? Sådana frågor ska utredas.

Trots att mycket av regionplanens fokus är vården innehåller den flera andra centrala punkter. Krisberedskapen ska stärkas, en ny kulturplan ska tas fram, och den gröna omställningen ska intensifieras bland annat genom att övergå från engångsartiklar till material som kan steriliseras och återanvändas, och att sätta solceller på fler tomma ytor. 

Regionstyret räknar nu inte med framtida statsbidrag från högerregeringen. Därför slopas överskottsmålet på två procent, som annars gör att det finns sparade pengar som kan användas i investeringar.

undefined
Vänsterpartiet får inte igenom sin önskan om kraftigt sänkt pris på kollektivtrafikbijetter. Däremot är Lena Granath (V) nöjd över att natt- och helgarbetare i sjukvården får ett lönetillägg.
undefined
Karin Helmersson (C) gläds åt klimatomställningsarbetet. Solceller på tak och tomma ytor, anpassning av ventilation och belysning i fastigheter, fler laddstolpar, och en övergång från engångsartiklar till material som kan steriliseras och återanvändas, är några av satsningarna de kommande åren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!