Regionen avvaktar med antikroppstester

För närvarande är det för få i länet som haft covid 19 för att Region Kalmar ska vilja dra igång ett mer omfattande testprogram.

Johan Rosenqvist är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar.

Johan Rosenqvist är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar.

Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Kalmar län2020-07-20 08:00

Många andra regioner har redan dragit igång tester bland allmänheten. Kapaciteten finns, men ändå väntarregionen. Sjuk- och hälsovårdsdirektör Johan Rosenqvist förklarar varför:

– Än så länge är det inte så stor andel av befolkningen i Kalmar län som haft covid 19. Är andelen låg så blir känsligheten vid felaktiga provsvar större.

Han säger att det inte är otänkbart att regionen kommer att ändra sig längre fram. 

Däremot använder man redan i dag antikroppstestning till exempel vid smittspårning.

– Vi kan använda det till exempel på en arbetsplats där det förekommit covid 19 och man kan misstänka att det finns en hög andel personer med antikroppar.

Johan Rosenqvist har inga synpunkter på de tester som utförs av privata aktörer, men betonar vikten av fortsatt försiktighet oavsett testresultat.

Den senaste veckan har läget i länet sett stabilt ut. Få nya fall av covid 19 rapporteras in, och belastningen på vården ligger på en jämfört med för två månader sedan måttlig nivå.

– Det ser bra ut, men faran är inte över, säger Johan Rosenqvist.

Han säger att effekterna av att fler människor rör sig ute på länets turistmål inte kommer att synas förrän om någon vecka. Enligt Folkhälsomyndighetens modell från början av sommaren skulle en smittopp kunna ses i länet under senare halvan av augusti. Johan Rosenqvist hoppas att de farhågorna kan komma på skam.

– Vi fortsätter med informationskampanjer, och vi följer utvecklingen noggrant från dag till dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!