Regionen sänker kravet för att få ta dos 3

Nu krävs det bara fem månaders intervall mellan dos 2 och 3. Efter Folkhälsomyndighetens klartecken har nu region Kalmar län bestämt sig för att lätta på kraven.

Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare, berättar att man nu kan ta sin tredje dos redan fem månader efter andra sprutan. En månad tidigare än det tidigare var sagt, alltså.

Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare, berättar att man nu kan ta sin tredje dos redan fem månader efter andra sprutan. En månad tidigare än det tidigare var sagt, alltså.

Foto: Pressbild/TT

Kalmar län2021-12-17 11:39

För att en region ska kunna korta tidsintervallet förutsätts att det finns tillgänglig kapacitet. Detta finns hos Region Kalmar län som från och med fredagen öppnar dos 3-bokningen för alla som är 18 år eller äldre. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Detta betyder att om man är 18 år gammal eller äldre – och fått en andra dos vaccin – nu kan boka tid för sin tredje dos redan efter fem månader. 

– Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen. Nya bokningsbara tider fylls på efter hand och vi vädjar till invånarna att gå in och boka sin tid på 1177.se, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson i pressmeddelandet.

Noterbart: Om man bokar en tid för dos 3 inom fem månader från sin dos 2 skickas ett automatiskt sms ut med följande text: "Tyvärr har du bokat Covid-vaccination för tidigt och behöver därför boka ny tid med rätt tidsintervall, tidigast 5 mån. Av- och omboka online på 1177.se."

Enligt regionens pressmeddelande hann vissa som var snabba med att boka göra detta innan sms-systemet var uppdaterat och har felaktigt fått detta sms. I dessa fall kan sms:et ignoreras. Tidsbokningen är fortsatt giltig.

Av Region Kalmar läns egen statistik från den 16 december framgår att drygt 52 500 personer nu fått en tredje dos. Samtidigt har ytterligare drygt 17 500 personer en bokad tid för en påfyllnadsdos. 84,7 procent av de som är 65 år och äldre i länet fått sin tredje dos eller har en tid bokad för vaccination.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!