Regionskamp kan slita itu länet

Socialdemokraterna drar Kalmar län åt var sitt håll i regionfrågan. Södra delen av länet vill söka samarbete med Blekinge och Skåne och norra delen vill gå ihop med Östergötland. Risken är att länet spricker.

Kalmar Län2008-01-11 07:12

- Ja, blir det en region ihop med Skåne och Blekinge tror jag att i vart fall Vimmerby och Västerviks kommuner per automatik kommer att begära att få går ur och istället söka sig norrut, bedömer Jan Henriksson, socialdemokratisk gruppledare i Vimmerby kommun.
Han deltog på partiets seminarium om regionfrågan på onsdagen i Mönsterås.
- Vi är överens om att hålla ihop länet, så långt är det frid och fröjd, säger han.
Men sen blir det mera kärvt när riktningen för Kalmar län ska stakas ut - söder ut tillsammans med Blekinge och Skåne och Kronobergs län som Kalmarsossarna vill, eller söka samarbete med Östergötland som är det naturliga för den norra delen av länet.
Regionförbundet har beslutat att länet ska hållas ihop i den pågående ombildningen av länen till regioner. Vimmerby kommun står bakom det i ett enigt fullmäktige och där markeras också att Kalmar län bör i första hand försöka bilda en region tillsammans med resten av Småland, Östergötland och Öland.
Det är också Jan Henrikssons huvudalternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om