Regnoväder på gång - sedan hetta

Kraftiga regn och åska under måndagen. Sedan stabiliseras vädret och det kan bli uppemot 30 grader.

Först regnoväder - sedan hetta. Det är vad som väntar i veckan.

Först regnoväder - sedan hetta. Det är vad som väntar i veckan.

Foto: Mostphotos

Kalmar län2020-06-22 10:48

– Vi har ett stråk med kraftigt regn som kommer att beröra delar av Östergötland och norra Småland under dagen. Det är inte omöjligt att det kommer att vara inslag av åska i det här, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Regnovädret hade redan på måndagsförmiddagen börjat röra sig över de västliga delarna.

– Det kommer långsamt att röra sig österut under dagen. Vi får se om det kommer att röra sig bort mot kusten. Det är inte säkert men det kan förekomma skurar bort mot kusttrakterna, säger Jon Jörpeland.

Är det stora regnmängder som kan uppstå?

– Lokalt kan det bli en del men då framförallt i de västra delarna. Där regnet har börjat kan det ge kraftiga och större mängder men lokalt kan det även vara kraftigt österut.

Temperaturen väntas vara omkring 15 grader i samband med regnet, annars omkring 20 grader.  

Sedan stabiliseras vädret på tisdag och värmen kommer åter med besked. Det blir 20-25 grader på tisdagen, därefter ökar värmen i veckan.  

– Från och med onsdag blir det allmänt 25 grader och på någon enstaka plats kan det möjligtvis nosa på 30-gradersstrecket, säger Jon Jörpeland.

Trots regnovädret gick SMHI på måndagen ännu en gång ut och varnade för risk för skogsbrand i stora delar av landet, dock inte i norra Kalmar län.

– Det avtar tillfälligt i samband med de här skurarna. Sedan från och med tisdag kommer brandrisken åter att öka i samband med att det blir väldigt torrt och varmt igen, säger Jon Jörpeland.

Karta: Kalmar län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!